Skikjører Lars Grønvold ble tatt av et skred like utenfor løypen ved Haukelifjell skisenter ved 12-tiden søndag. Han ble reddet av andre skikjørere og mannskap fra skisenteret. Da hadde han ligget to meter under snøen i nesten et kvarter.

Heldigvis hadde han med seg skredsender.

— Ellers kunne dette gått galt, sier han.

Storalarm

Det ble slått storalarm da meldingen om skredet nådde Hovedredningssentralen klokken 12.05. Den første meldingen lød på at en eller flere var tatt av skredet.

— Vi sendte helikopter fra luftambulansen i Bergen og Stavanger. I tillegg gikk en Sea King av gårde med fem ekvipasjer fra Norske Redningshunder, sier assisterende redningsleder Bjørn Magnussen.

— Vi vurderte også å kjøre fra Ål, selv om det er langt unna. Men vi ville være før var i tilfelle helikopterne ikke kunne lande. Det var tåke i fjellet, sier Magnussen.

Alt ble hvitt

— Jeg burde nok ikke blitt overrasket ut fra de forholdene som var. Men da skredet gikk, ble jeg veldig overrasket, sier Grønvold.

Han forteller at det var hans egen kjøring som utløste skredet.

— Jeg kjørte bare rett nedover, og så ble det plutselig helt hvitt.

Grønvold var på vei ned et pudderheng, cirka 50 meter utenfor løypen ved Haukelifjell skisenter. Stedet hadde han kjørt ned mange ganger tidligere, også to ganger tidligere samme dag.

— Plutselig løsnet snøen under meg. Jeg ble feid over ende. Alt ble helt hvitt. Først trodde jeg at jeg hadde gått på trynet, men skjønte etter hvert at jeg befant meg inni et skred. Jeg ble ført nedover fjellsiden et par hundre meter, før det stoppet helt opp og jeg lå bom stille uten å kunne røre på meg.

Utrolig takknemlig

Grønvold kjørte opprinnelig på egen hånd, men fem andre skikjørere hadde kjørt ned like før han. De observerte at skredet gikk, og at Grønvold ble dratt ned av det. Det er takket være disse menneskene at det gikk bra, sier Grønvold.

— De kom så fort de kunne, og hadde peiling på hvordan de skulle takle situasjonen. De kunne søke, og fant meg relativt fort, sier han.

— Jeg er utrolig takknemlig til de gutta som hjalp meg. De reddet jo livet mitt.

Visste om faren

Grønvold sier han visste at det var skredfare, og at skisenteret hadde advart mot å kjøre enkelte steder.

— Det var veldig dumt, og det var min egen feil. Jeg kjørte aleine, og burde jo ikke kjørt der i det hele tatt, sier han.

Les mer i Bergens Tidendes papirutgave mandag!

SÅ SKREDET: Kjetil Rødland (t.v.) og Anders Malm Frafjord (t.h.) så snøskredet med egne øyne. Det var avgjørende for at Lars Grønnvold og Linn Vedeld (i midten)
RAGNVALD CHRISTENSON
haukeli2.JPG
RAGNVALD CHRISTENSON