La oss ta de grunnleggende fakta med en gang: Ifølge kristen lære feirer vi pinse fordi det var på denne dagen at Den hellige ånden kom ned til apostlene, i form av ildkuler fra oven.

Fungerende domprost i Bergen, Bjarne Aagaard, sammenfatter budskapet slik:

— Den hellige ånd kommer til kirken og de troende, gir mot og gjør det gode budskapet om Jesus levende for oss. I tillegg regnes pinsen som kirkens fødselsdag, sier prosten.

Denne historien har aldri slått særlig godt an blant folk flest.

— Det er veldig rart, for historien er egentlig fabelaktig. Jeg tror mange opplever dette med Ånden som vanskelig. Jesus, som julen og påsken handler om, var et menneske, mens Den hellige ånden stort sett er usynlig, sier prosten.

- Dårlig markedsført

Rektor Trond Blindheim ved Markedshøyskolen tror Kirken kunne markedsført høytiden bedre.

— De burde prøve å skape mer blest rundt pinsen og fortelle historien på en bedre måte. Man kunne markedsført pinsen som en tid for stillhet, ro og tid for refleksjon og ettertanke - og knytte den til årstiden og alt som gror i naturen, sier han.

Næringslivet kan også blåse liv inn i pinsefeiringen, mener han.

— Hagesentrene kunne gjort mer ut av den. Det er ofte hagearbeid folk bruker pinsen til, sier han.

- Når de får Ånden over seg?

— Ja, nettopp, sier Blindheim.

- Hva med pinseøl og pinsemarsipan?

— Ja, jeg tror det ville slått an, sier Blindheim.

Hvis kirken spiller sine kort riktig, er det mulig å vekke en interesse for pinsen, tror han, selv om religion ikke står særlig sterkt i Norge i dag.

— Vi er tross alt etnisk kristne, og Bibelen kommer i ny oversettelse i 2012. Det kan tenkes at vi vil bli mer interessert i slike tradisjoner etter hvert som samfunnet blir mer mangfoldig, sier Blindheim, som anbefaler Kirken å kontakte PR-bransjen.

Ånden slår tilbake?

Kanskje er Kirken allerede i siget. I hvert fall vil Treenigheten - med Gud, Jesus og Den hellige ånd - bli bedre «markedsført» i Bergen fremover.

— Biskopen vår er opptatt av Treenigheten, og vi er vel inne i en fase der Den hellige ånd blir fremhevet oftere, sier prosten Aagaard.

Kirken har brukt store midler på å utvikle et pinsespill i Nykirken i år.

— Det er et teaterstykke for barn fra ti år og oppover. Interessen fra skolene har vært stor, sier han.

Noe stort innrykk til kirkene ventes likevel ikke denne pinsen. Kirkene pleier å være omtrent like mye besøkt på 1. pinsedag som på andre søndager.

Var i fare

Markedsføringseksperten Blindheim tror det kan bli vanskelig å forsvare pinsedagene som offentlige fridager, hvis ingen vet hva høytiden dreier seg om.

— Man kan stille spørsmål ved legitimiteten til slike fridager, sier han.

Regjeringen til Gro Harlem Brundtland forsøkte faktisk å fjerne 2. pinsedag som fridag i 1993. Forslaget strandet, antakelig mer på grunn av hensynet til arbeidstakerne enn en sterk interesse for pinsebudskapet.

— Fagforeningene gikk sammen med Kirken og fikk stoppet det, sier Blindheim.

Kanskje med en smule hjelp fra Den hellige ånd?

  • Vil du vite mer om pinsen? Se f.eks. artiklene i Wikipedia og Store Norske Leksikon.
  • PS: I Danmark finnes faktisk pinseøl, blant annet i denne menigheten, som serverer det «efter gudstjenesten» 1. pinsedag. Hvorfor er pinsen nærmest ukjent? Si din mening i feltet under!