Tirsdag la Statens havarikommisjon frem sin rapport etter helikopterulykken i Røldal 27. april i fjor.

Kommisjonen slår fast at det ikke var tekniske feil som var årsak til ulykken, men uforsvarlig flyging av piloten. Havarikommisjonen mener piloten tok sjanser da han gjennomførte en unødvendig manøver.

— Bruker rapporten aktivt

Dette er Fonnafly enig i.

— Vi arbeider kontinuerlig med våre piloter for å skape en sterk sikkerhetskultur. Vi vil bruke rapporten fra Havarikommisjonen aktivt i vårt arbeid. Etter ulykken i fjor innførte vi interne regler i selskapet som sterkt avgrenser flyging i lav høyde og setter spesielle krav til hvordan slike operasjoner eventuelt skal gjennomføres, sier Sverre Underbakke.

Han er daglig leder i Fonnafly. BT har vært i kontakt med piloten, som ikke ønsker å kommentere saken.

Heftig manøver

Ulykkesdagen var Fonnafly innleid for å utføre ulike oppdrag med helikopter i forbindelse med gjennomføringen av frikjøringskonkurransen Røldal Freeride Challenge 2013.

Ved 09-tiden 26. april 2013 gikk fire personer og piloten inn i helikopteret som sto ved Hordatun Hotel i Håra. Piloten fløy mot Røldal skisenter.

Fra helikopteret lettet til ulykken skjedde gikk det i underkant av to og halvt minutt.

Piloten skulle undersøke landingsforholdene på et sted han senere skulle lande på. Han gjorde en brå manøvrering, som beskrives som «heftig».

- For nær høyspentledning

Mot slutten av svingen oppdaget piloten plutselig høyspentledningene i sidesynet på høyre side av helikopteret.

Han syntes høyspentledningene var kommet altfor nært.

«Der og da fryktet han at helikopteret skulle treffe linjen, og gjorde derfor svingen enda krappere for å unngå dette. Han klarte imidlertid ikke samtidig å redusere gjennomsynkingen tilstrekkelig til å avverge at helikopteret gikk i bakken. Like før sammenstøtet hadde han nesten fått rettet opp helikopteret, og var oppsatt på ikke å øke nesevinkelen så mye at halebommen slo i bakken» heter det i rapporten.

Antyder alkoholpåvirkning

Det er ikke funnet tekniske feil ved helikopteret som kan ha hatt en innvirkning på hendelsesforløpet Havarikommisjonen vil karakterisere flygingen som uforsvarlig, og finner det urovekkende at fartøysjefen utførte en slik manøver med passasjerer om bord.

Havarikommisjonen mener at ulykken er «en følge av feilberegning ved brå manøvrering i lav høyde. Politiets alkometertester indikerer at fartøysjefen kan ha vært påvirket av alkohol, noe som i så fall vil ha virket negativt inn på hans beslutninger og ytelser.»

Følte seg i god form

Selv har piloten avvist at han var påvirket av alkohol. Av rapporten fremgår det at han var på et utested i Røldal kvelden før ulykken, men at han var måteholden med alkohol fordi han skulle fly. Ved 23.30-tiden gikk han tilbake til hotellet og la seg, har han forklart.

Han har uttalt at han var i god form da han satte seg i helikopteret for å fly.

Sverre Underbakke i Fonnafly sier dette om mulig alkoholpåvirkning.

— Piloten er ikke dømt for dette, og vi anser ham uskyldig inntil noe annet er bevist.

BT har tidligere skrevet om promilleprøven av piloten. Den forsvant fra Odda lensmannskontor. Politiet er ferdig med etterforskningen, men har ikke bestemt om piloten skal tiltales for noe straffbart.