Fire fanger fikk på slutten av en pilegrimstur i juni få gå alene i flere timer, uten tilsyn fra fengselsansatte. To av fangene skal ha benyttet anledningen til å dra til Trondheim sentrum, der de skal ha utøvd grov vold mot en 28-åring.

— Fire personer er siktet for å ha tatt seg inn i leiligheten hans, og banket ham opp. Det er snakk om grov mishandling, sier politifullmektig Maria Evenseth i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Offeret skal blant annet ha blitt slått med balltre, pistol og hammer.

Dømt for sprøyteran

I tillegg til de to fangene fra Bergen, er to trøndere siktet i saken. Alle de involverte har ifølge politiet tilknytning til rusmiljøer.

Den ene av de to fangene fra Bergen er 18 år gammel. Før han ble myndig, var han av politiet regnet som den nest mest kriminelle gutten i Hordaland.

Da han fikk bli med på pilegrimsvandringen til Trondheim sonet han en dom på to års fengsel for å ha ranet en kvinne med en klorinsprøyte, og truet med å voldta henne med en pistol.

Fengselsprest Rune Minde var en av fire fengselsansatte som var med de syv fangene på pilegrimsturen.

  1. juni, siste dag av vandringen, lot han fire fanger gå alene etter de hadde kommet bort fra resten av gruppen.
Formålet er å gi de innsatte trening i å fungere i et normalt sosialt liv

- Var bekymret

Fengselspresten oppdaget at de hadde gått feil, og klarte å ta dem igjen. Etter å ha avtalt at de skulle møtes lenger fremme, forlot fengselspresten dem.

  • Jeg hadde ikke telefonen med meg, så jeg måtte tilbake til den andre gruppen, sier Minde.

Han beskriver situasjonen som «utfordrende».

  • Noen av dem kom senere frem enn det vi hadde beregnet. Det kunne ha skjedd ting med dem, og vi var bekymret for at det kunne ha foregått noe vi ikke hadde kontroll på, sier Minde.

Og akkurat dét mener altså politiet i Trondheim at skjedde. Men fengselspresten vil ikke kommentere voldssiktelsen mot de to fangene.

Han mener pilegrimsvandringen er et godt prosjekt.

  • Formålet er å gi de innsatte trening i å fungere i et normalt sosialt liv. En får også gjennomført et prosjekt som innebærer at en fysisk får utfordre seg selv, sier Minde.

Gjennomgår rutiner

Fungerende fengselsdirektør Kari Øvrebø sier Bergen fengsel nå gjennomgår rutinene for hvem som får være med på slike turer.

  • Det baserer seg på tillit, og vi setter krav til de som får være med. De må innrette seg etter opplegget, sier Øvrebø.
  • Presten lot en gruppe innsatte gå alene en stund, uten tilsyn. Hva tenker du om det, når to av disse nå er siktet for å ha utført grov vold i dette tidsrommet?
  • Vi ønsker å få tilbakemelding fra dem som var med på turen om hva som har skjedd. Vi må ta en gjennomgang på rutinene og hvordan de ble gjennomført, for å se om det var en svikt, sier Øvrebø.

Advokat Erik Johan Mjelde forsvarer den siktede 18-åringen. Han og den andre fangen skal nå avhøres av politiet i Bergen om den angivelige mishandlingen i Trondheim.

  • Han har ikke fått siktelsen presentert for seg. Det vil han få når han har vært i avhør, sier advokat Erik Johan Mjelde, som derfor ikke kan kommentere anklagene mot sin klient.