Et digert bilde av pave Johannes Paul II henger ved inngangen til kontorene til St. Paul kirke i Bergen. På en motsatt vegg henger et mye mindre bilde av Pave Benedikt XVI.

Polsk skygge

Tyskeren som het Joseph Ratzinger før han ble pave Benedikt i 2005 rakk aldri å bli like populær og elsket som sin forgjenger.

Polske innvandrere i Bergen har donert det digre fotografiet av den smilende Johannes Paul, født Karol Jozef Wojtyla.

Hans pavedømme var det nest lengste i historien, fra 1978 til 2005, og hans karisma og utstrakte reisevirksomhet gjorde ham til en svært populær skikkelse.

— Det ble litt som å hoppe etter Wirkola, bemerker en av de ansatte ved St. Paul.

Benedikt var 78 år da han ble valgt til pave. Han har ledet Vatikanet gjennom en vanskelig tid preget av skandaler og utstrakte avsløringer om misbruk.

Oppkalt etter paven

Kunngjøringen om at han nå går av kommer overraskende på katolikker over hele verden. Det er over 600 år siden det skjedde sist.

— Paven er en samlende skikkelse i den katolske kirken, et symbol på enhet, sier kapellan Dom Benedikt.

Han har tjenestegjort ved St. Paul kirke i Bergen i to år, og har fått navnet sitt fra paven.

— Det er tradisjon i klosteret i Østerrike der jeg kommer fra at en novise får navn etter den sittende paven. Siden jeg er tysk, fikk jeg navnet Benedikt da jeg gikk inn i ordenen i 2006. Det var en stor ære, forteller Dom Benedikt.

Enhet

Kapellanen forklarer at Paven alltid blir inkludert i bønn i den katolske kirkens messer.

— Paven blir alltid nevnt på et sentralt sted i messen, i det som kalles den eukaristiske bønn, i alle katolske kirker over hele verden. Han er et symbol på enhet, en garanti for enhet, sier Dom Benedict.

Den tyske kapellanen sier de vet lite om pavens avgang foreløpig, men minner om Pave Benedikts høye alder, som paven selv oppgir som grunn for sin avgang.

— Pavens jobbhverdag er svært krevende, og Benedikt er nå 85 år. Tenk på at i Norge pensjonerer de fleste seg når de er litt over 60, sier Dom Benedikt.

Vokser raskt

Den katolske kirken i Bergen er en av byens største menigheter med over 13 500 medlemmer, og den vokser stadig. Det er messer på en rekke språk i kirken, og søndagen er det i tillegg til høymesse alltid to messer på polsk, en på vietnamesisk, og en på engelsk.

I tillegg er det også messer på spansk, tamilsk, litauisk og fransk på vekslende dager i måneden.

Nye innvandrere både fra Europa, Afrika og Asia bidrar til at veksten i kirken fortsetter å være kraftig. På landsbasis er det nå registrert 122 809 katolikker.