For en uke siden herjet «Berit» på Vestlandet og forsikringsbransjen melder om skader for mer enn 15 millioner kroner bare i Hordaland. Hele denne uken har det vært etterdønninger etter «Berit», noe blant annet Kvamskogen har fått merke.

— Da vi kjørte forbi Longvotno på Kvamskogen på tirsdag, så vi at det lå flere båter og kanoer opp ned og drev i eleven. Det var også en båt som hadde gått utfor fossen i Tokagjelet, forteller Marte som ikke ønsker fullt navn på bt.no.

Hun forteller at det var masse vann overalt, også på markene rundt. Hun reagerer på at folk ikke tar bedre vare på båtene sine.

— Det var helt vanvittig, sier hun.

- Skjer hvert år

Torkjell Kjosås i Kvamskogen Vaktsentral sier at det ikke er noe nytt at det ligger båter og driver opp ned i Longvotno.

— Det skjer hvert år og det er helt vanlig at det er en båt eller to som sliter seg. Det ligger også mange fortøyde båter med baugen i været og full av vann. Slik ligger de gjennom hele vinteren, sier Kjosås.

Han synes folk må bli flinkere til å ta bedre vare på båtene sine.

— Det har skjedd før at båter har gått utfor fossen også. Båten på bildet ble reddet i siste liten, forteller han.

- Se til båten din

For bransjen totalt har Berit kostet forsikringsselskapene 275 millioner kroner, noe som gjør stormen til den største naturskadehendelsen siden flommen i 1995.

— Vi har full beredskap og tar fortløpende kontakt med kunder som melder skader. Trykket har avtatt noe, men vi forventer at det fortsatt vil komme inn flere i løpet av helgen, sier Arne Voll. informasjonsansvarlig i Gjensidige.

Forsikringsselskapene har følgende tips til forebygging av flom- og strømskader:

  • Bor du i et utsatt område for flom og stormflo, flytt ting opp fra kjelleren, eller opp fra gulvet.
  • Sikre løse gjenstander som står ute. For eksempel trampoliner, søppelkasser og møbler.
  • Biler bør parkeres i garasjen for å unngå å bli truffet av løse gjenstander eller trær.
  • Fortøyninger på båt må være forsvarlig og sjekkes ekstra nøye når uvær er i anmarsj.
  • Små båter bør helst bringes i sikkerhet på land hvis det er mulig. Tilbake på Kvamskogen forteller Kjosås at båter som ikke allerede er godt nok sikret, er borte.

— De har elven tatt, sier han.

Si din mening i kommentarfeltet under!

PASS PÅ: Forsikringsselskapene ber folk passe på båtene sine. Hvis ikke kan den fort ende opp slik.
GJENSIDIGE