Knivstikkingen skjedde 1. mai i år på en tvangsavdeling ved Blå Kors sin rusbehandlingsinstitusjon på Askøy. Kvinnen angrep sykepleieren bakfra, og stakk henne med en brødkniv i nakkeregionen. Nå er 21-åringen tiltalt for å ha forsøkt å drepe den kvinnelige sykepleieren.

Ifølge ledelsen ved klinikken skjedde angrepet uten konfrontasjoner i forkant. Det skal heller ikke ha vært noen uoverensstemmelser mellom sykepleieren og pasienten som stakk henne.

– Det var et overraskende angrep, som kom ut av intet, sa Audun Kåre Dåvøy, daglig leder ved Askøy Blå Kors Klinikk til BT i mai.

Sykepleieren ble ikke alvorlig skadet fordi kniven ikke traff vitale organer.

— Bedre hjelp i fengsel

Kvinnen samtykket til varetektsfengsling etter hendelsen, og er fremdeles i politiets varetekt. I politiavhør skal 21-åringen ha innrømmet knivstikkingen, og forklart at hun angrep sykepleieren for å komme i fengsel.

– Hun er vel av den oppfatning at den hjelpen hun har fått på Blå Kors behandlingssenter ikke er tilstrekkelig, og at hun vil få bedre hjelp og oppfølging i fengselet, har forsvarer Egil Jordan tidligere sagt til BT.

Men fordi kvinnen er funnet utilregnelig, kan hun ikke straffes med fengsel. I stedet risikerer kvinnen tvungent psykisk helsevern dersom hun blir dømt. Det innebærer at personen pålegges institusjonsopphold og behandling mot sin vilje. Vilkåret er at en person med alvorlig sinnslidelse utgjør en alvorlig fare for seg selv eller andre.

Hagesaks og tapetkniv

Kvinnen er også tiltalt for å ha utøvd vold mot en person på en Rimi-butikk en kveld i mars. 21-åringen skal ha sparket en kvinne to ganger i bena, for deretter å ha slått henne to ganger i ansiktet med flat hånd.

Ifølge tiltalen skal kvinnen også ha båret rundt på en tapetkniv og en hagesaks, uten aktverdig formål. Dette er redskaper som var egnet til bruk ved legemskrenkelser, ifølge tiltalen.

Saken skal opp i Nordhordland tingrett 15. desember, og det er satt av to dager til saken.