— Det blir en lettelse å flytte herfra. Det er slitsomt å se på dette hver dag, se folk som ligger livløse på gresset og lure på om man skal ringe ambulanse, sier Eva Krzywinsky.

Hun og samboeren Jan R. Lien har fått nok av ekskrementer og sprøyter i hagen, slagsmål og narkohandel utenfor vinduene.

— Politikerne er stadig her på befaring, og lover at de skal ta tak i det. Men det skjer ingenting, sier Krzywinsky.

Egentlig er det en utrolig flott park, som kunne vært et eldorado for eksempelvis barnefamilier.

- Potensielt eldorado

Det er fortsatt en stund til den nye leiligheten de har kjøpt står ferdig. Paret har derfor ennå ikke startet prosessen med å få solgt boligen i Parkveien, som har tilhørt Liens familie siden 1938.

  • Vi vet jo ikke hvordan det vil gå, men vi regner nok med at vi vil få et tap. Vi vet jo ikke engang om vi får solgt i det hele tatt. Jeg tror folk vegrer seg for å kjøpe bolig her, sier Lien.

Han får ikke store trøsten av byens eiendomsmeglere:

— Det er klart at nærheten til Nygårdsparken påvirker boligprisene i området negativt. Egentlig er det en utrolig flott park, som kunne vært et eldorado for eksempelvis barnefamilier. Men de narkomane ødelegger, sier eiendomsmegler Gerhard Lygre, daglig leder i Fana Sparebank Eiendom.

Lien mener utviklingen har vært spesielt ille de siste årene, med tilstrømning av utenlandske narkoselgere i tillegg til de rusavhengige som hele tiden har holdt til i parken.

— I tillegg fremstår parken nå som en rekrutteringssentral for unge. Det siste er spesielt deprimerende å se på. Nå har vi gitt opp, sier Lien.

Det var mye misbrukere rundt huset, overdoser og telefonering til ambulanse og politi.

Selges under takst

En gjennomgang Gerhard Lygre har gjort for BT, viser at alle de større boliger i Parkveien er blitt solgt under takst de siste årene.

— Parkveien ligger nydelig til tett ved en park, uten støy. En del leiligheter der burde gått skyhøyt, uten at de nødvendigvis gjør det, sier Lygre.

En som nylig solgte til under takst i Parkveien, er undervisningssjef Arvid Skutle ved Stiftelsen Bergensklinikkene. Han og samboeren ble boende kun i to år.

  • Vi var spent da vi flyttet dit. Selv om jeg synes synd på de rusavhengige, må jeg innrømme at det var en viss belastning å bo så nær parken. Det var mye misbrukere rundt huset, overdoser og telefonering til ambulanse og politi. Jeg er blitt godt kjent med utrykningsenhetene i denne byen, for å si det sånn, sier Skutle.

At leiligheten gikk for noe under takst, kommenterer han slik.

  • Vi ventet ikke noe mer, nettopp på grunn av nærheten til Nygårdsparken. De som kjøpte var godt kjent med forholdene der.

Usikre på effekten

Meglere BT har snakket med forteller at de gjerne legger visninger i området til tidspunkter der trafikken i parken ikke er så stor. Spørsmål om forholdene i parken går gjerne også igjen på visning. Men ikke alle er sikre på at prisene påvirkes.

— Vi får ganske greie priser i området, men mister kanskje noen budgivere i ny og ne, sier Christer Vikebø i Privatmegleren.

Tore Kenneth Aadland i Aktiv Eiendomsmegling opplever heller ikke at problemparken gir klare utslag på salgssummene.

  • Men parken ville nok likevel kunnet drive prisene enda høyere, om den var et ensidig positivt tilskudd til lokalmiljøet, sier Aadland.

Lygre i Fana Sparebank Eiendom er enig i at prisutviklingen på Nygårdshøyden ikke skiller seg ut fra sentrum ellers.

  • Det skyldes at rusmisbrukerne har oppholdt seg i parken over så lang tid, og dermed vært en konstant faktor i folks kjøpevurderinger. Dessuten blir sammenlikningsgrunnlaget for lite til å slå fast noe statistisk, sier Lygre.

Hva syns du bør gjøres?

VANSKELIG: Alle boliger som er solgt i Parkveien de siste årene har gått under takst. Eva Krzywinsky og hennes samboer har nå kapitulert og skal snart flytte fra leiligheten i Parkveien 26. De frykter det vil bli vanskelig å få solgt. FOTO: Odd Melhus