Ved Den blå steinen i Bergen samlet et sted mellom 30 og 40 personer seg torsdag til protesttog. Mange av de fremmøtte var fra asylmottaket i Arna, blant dem 29 år gamle Adija. Protesten gjaldt de papirløse asylsøkernes rettigheter — eller det de mener er fraværet av rettigheter.

Sovemedisiner

Adija tok motet til seg og holdt en kort appell. I appellen fortalte 29-åringen at hun kom gravid til Norge i 2008, og fikk avslag på opphold to år senere.

MISTER NATTESØVNEN: Adija Niyonkuru (29) fra Kongo forteller at asylprosessen tar nattesøvnen fra henne.
ØRJAN TORHEIM

— De sa jeg måtte dra hjem. Min mann døde i hjemlandet. Skal jeg også måtte dø i Afrika, sa hun.

Trebarnsmoren, som kun har det yngste barnet hos seg i Bergen, har senere fått enda et avslag.

— Det er ikke bra å få komme hit, være her lenge og ha det bra, og så sier UDI «nei». Prosessen gir meg vondt i hodet, jeg får ikke sove og må bruke masse sovemedisiner, sa Adija gråtkvalt gjennom megafonen.

- Stryker

SVs Oddny Miljeteig holdt også appell.

— Norsk asylpolitikk stryker i møtet med mennesker, sa SV-profilen blant annet.

— Vi vil ha en human asylpolitikk og rettferdighet for de papirløse.

Hallgeir Berge, frivillig ved asylmottaket i Arna, var også med på fakkeltoget.

— Behandlingen av de papirløse asylsøkerne er både feil og ulovlig av Norge. De får ingen oppfølging og har ingen retter. Hele livet deres settes på vent til de får svar, det stopper helt opp, sier en fortvilet Berge.

- Skaper kriminelle

Torsdag snakket Berge med UDI på vegne av en venn fra Syria.

— Etter at han fikk avslag for cirka et halvt år siden, har han ikke kunnet jobbe - selv om han har jobbtilbud. Han får ikke skattekort. Nå sitter han bare der og klarer ikke skaffe seg penger. Det er en farlig strategi av Norge. Det fører til svart arbeid og kriminalitet å frata folk jobbmuligheten, sier Berge.

— Det er uten tvil i Norges interesse å ivareta de papirløse bedre, avslutter frivilligarbeideren.

EGENINTERESSE: - Det er uten tvil i Norges interesse å ivareta de papirløse asylsøkerne bedre, sier Hallgeir Berge, frivillig ved mottaket i Arna.
ØRJAN TORHEIM