Bakgrunnen for handlingene skal ha vært en årelang nabokrangel mellom to naboer i Bergen. Konflikten skal ha startet få dager etter at den ene familien flyttet inn i 2001 og begynte, som mange andre nabokrangler, med uenighet om tomtegrensen.

Besøksforbud

55-åringen er i lagt besøksforbud mot mor og sønn i nabohuset og omvendt. Det er blant annet dette forbudet han er tiltalt for å ha brutt en rekke ganger.

I tillegg er han tiltalt for å ha overvåket familien med kameraer fra huset sitt og fra bilen. Han er også tiltalt for å ha montert utelys med sensorer, slik at lyset ble tent når det beveget seg personer på naboeiendommen.

Dessuten skal mannen i august i fjor ha sitert en straffedom mot nabofamiliens sønn med ropert i nabolaget.

— Ville bevise hærverk

I retten nektet 55-åringen straffskyld for alt han var tiltalt for. Han forklarte at han hadde montert kameraene for å bevise at naboen drev hærverk på huset og bilen hans.

— Det har vært ufattelige ødeleggelser og vold mot eiendommen. Det har vært 120 skader hvor skadene har vært over har kostet mer enn egenandelen på 2500 kroner, sa mannen i retten.

Han hevdet også at det hadde vært mange alvorlige voldsepisoder der blant annet naboene og innleide personer skal ha angrepet ham.

— Hadde det ikke kommet forbipasserende, hadde jeg blitt drept, sa han om et overfall som skal ha skjedd i 2003.

- Forsøkte å drepe oss

Kvinnen i nabohuset benekter at de har stått bak noe hærverk.

— Det er bare tull. Min teori er at han har gjort dette selv, fått andre til å gjøre det for seg eller at det er andre han er i klemmeri med som står bak, sier kvinnen.

Hun sier også at all vold har vært i selvforsvar.

— Han har forsøkt å drepe oss flere ganger, sier kvinnen.

Ikke første gang

Det er ikke første gang mannen har problemer med naboen. Han ble kastet ut fra det siste stedet han bodde etter en langvarig konflikt, og eiendommen ble tvangssolgt.

Hele fem dager er satt av til den spesielle saken i Bergen tingrett, og 27 vitner skal forklare seg. Verken tiltalte eller naboen vurderer å flytte fra huset sitt.

— Det er de som forårsaker dette som skal måtte flytte, sier kvinnen.

FORSVARER 55-ÅRINGEN: Knut Harald Braathen er forsvarer for 55-åringen som politiet mener har overvåket naboen sin.
Heidi Torkildson Ryste