Klokken er 19 mandag kveld. Mens de fleste kontorvinduer er mørke og nedstengt, sitter Helge Crnic i det opplyste lokalet i Skostredet, dypt konsentrert foran Mac'en.

— Jeg tok meg fri tre dager og dro på ski på Voss i finværet. Det må jeg betale for nå, så det blir noen timer overtid i kveld og fremover for å få ferdig prosjektet jeg holder på med nå, sier Crnic.

Lavere IQ av mye jobb

Den grafiske designeren i kontorfellesskapet Co: Pilot er slett ikke lei seg for at han må sitte mutters alene på jobb utover kvelden.

  • Fast arbeidstid eksisterer ikke her. I dag har jeg vært på jobb siden tidlig i morges, men det passer meg best å stå opp senere og jobbe utover kvelden, sier Crnic.

Ifølge forskere ved det finske arbeidsmiljøinstituttet og University College i London, er det ingen god idé. En studie som ble publisert i legetidsskriftet American Journal of Epidemiology viser at mennesker som jobber mye overtid, scorer dårligere på intelligenstester enn dem som ikke jobber overtid.

Bussjåfør på overtid

Intervjuer med 2200 offentlig ansatte viser at de som jobber under 40 timer i uken har høyest intelligens. Når man kom opp i 55 timer i uken, var resultatene merkbart dårligere både på tester over ordforråd og rene IQ-tester.

Noen har vært vant med å jobbe mye i mange år. Bussjåfør Toralf Saue ble pensjonist for en måned siden, men han tar noen vakter for å hjelpe til likevel.

Han har ikke noe tro på at du blir dummere av å jobbe mye.

  • He-he, nei den var ny, sier 67-åringen. Han har jobbet mye tidligere, men har ikke klaget på det.

— Jeg tror det er mulig å forberede seg på tøffe arbeidsperioder også. Hviler du godt ut og har en jobb du trives med, så går det bra, mener Saue.

Han legger ikke skjul på at det er det er tøft arbeidspress og mye overtid i transportsektoren.

  • Men det kan ikke sammenlignes med forholdene før i tiden. I dag er alt mye mer regulert, før kunne en jobbe det en ville uten at noen stilte spørsmål, sier bussjåføren, som har fraktet passasjerer siden 1962.

Ingen supermennesker

Arbeidspsykolog Einar B. Baldursson forklarer til den danske avisen Urban at overtidsarbeid går ut over både konsentrasjon og menneskers evne til å formulere meningsfulle setninger.

  • For de fleste holder det å jobbe overtid noen dager etter hverandre, så setter virkningen inn. Man blir «dummere» både på jobben og privat. Overbelaster du deg over kort tid, tar det kort tid å komme opp på samme nivå. Men skjer det over lang tid, tar det en tilsvarende periode med hvile før man er i vigør igjen, sier han.

Han avviser at det finnes supermennesker som er skapt til å jobbe 70-100 timer i uken at det går ut over intelligensen.

**Arbeidstilsynet:

— Grensene er ikke tilfeldige**

Blomstrer om kvelden

Helge Crnic tror heller ikke på å jobbe veldig mye over lang tid. Men han er tilhenger av fleksibilitet og frihet. Da innebærer det enkelte skippertak i travle perioder.

  • Jeg er uenig i at kreativiteten går ned utover kvelden. Snarere tvert imot. Nå er det stille, og alle er gått hjem. Telefonen har sluttet å ringe. Da får jeg konsentrasjon til å grave meg dypt inn i oppgaven. Jeg blomstrer utover kvelden. Det hender at jeg blir så oppslukt at jeg blir sittende til klokken 2 om natten, sier han.

Men ved siden av jobben i Co: Pilot, underviser Crnic også ved Kunsthøgskolen i Bergen. Da må han tidlig opp.

  • Da står jeg og kjefter på studentene som ikke klarer å komme tidsnok til forelesningene, hehe.

Er overtid usunt for dine evner? Si din mening!

Rune Sævig