Kjell Stigen på Bønes forteller til Bergens Tidende at han undrer seg over hva som er galt med lysene i Autopass-systemet.

— Jeg kjører gjennom Autopass-stasjonen i Fyllingsdalen hver dag. En morgen stilte jeg meg opp og fulgte med lysene. Da oppdaget jeg at lysmastene gir ulike signaler til biler med brikke på plass på frontruten. Enten kom det grønt lys, hvitt lys eller ikke noe lys i det hele tatt. På meg virker dette lite tillitvekkende. Fungerer ikke brikkene? Er det noe galt med sensorene som skal lese av brikkene? Er det noe galt med hele det tekniske opplegget, spør Stigen.

System uten kontroll?

I morgenrushet i går stilte Bergens Tidendes medarbeidere seg opp på Autopass-stasjonen i Helleveien. Også her oppførte lysene seg slik Stigen har observert i Fyllingsdalen. Mange bilister fikk grønt lys. Mange bilister fikk hvitt lys selv om de hadde montert brikke i bilen. Noen ganger kom det ikke lys i det hele tatt, selv med biler med brikke på korrekt plass på frontruten bak speilet. Og stadig vekk passerte biler uten at det kom lys fra lysmastene.

Ordningen med Autopass skal etter planen fungere slik: Når du har fått brikke, har forhåndsbetalt og er registrert som kunde, skal du få grønt lys når du passerer stasjonen. Etter at du har kjørt en stund og kontoen nærmer seg null, vil det komme hvitt lys ved passering av stasjonen. Dette skal minne deg om at kontoen din nærmer seg 0 og at du igjen må forhåndsbetale.

- Overse lysene!

Men nå ser det ut til at hele lyssystemet er gått ut av kontroll. Det virker som det er tilfeldighetene som går i Autopass-systemet.

Administrerende direktør Tore Skulstad i Bro- og Tunnelselskapet beroliger alle som lurer på hva som er galt med lysene.

— De nærmeste to ukene behøver folk ikke bry seg om lysene. Bilistene skal overse Autopass-lysene og bare kjøre gjennom stasjonene uten å bekymre seg for hva lysene viser, sier Skulstad.

— Dette virker forvirrende?

— Ja, det kan jeg forstå. Årsaken til de forvirrende lyssignalene er sammensatt. Noen har betalt og er registrert som kunde. De får grønt lys. Så har vi de mange som har bestilt brikke, men ikke betalt. De er ikke registrert som kunde og får hvitt lys. Så er det mange som har betalt, men som vi ikke har rukket å registrere som kunde. De vil også få hvitt lys. I tillegg til disse, har vi de som ennå verken har bestilt brikke eller betalt. De får enten hvitt lys eller ikke noe lys i det hele tatt, sier Skulstad.

- Vil gå seg til

— Snakker vi om begynner-problemer?

— Dette er et overgangsfenomen som vil vare til systemet er kommet i gjenge. Når alle brukerne har fått på plass brikker og betaling og når det tekniske systemet er innkjørt, vil dagens forvirrende lyssignalisering bli historie. Inntil da må folk ha tålmodighet. Og som sagt: De nærmeste to ukene trenger kundene våre ikke bekymre seg for hvilket lys som vises idet de passerer Autopass-stasjonene, sier Skulstad.

— Alle som har kjørt inn i bompengeringen etter 2. februar i år er blitt og blir fotografert, registrert, avregnet og krevd for betaling for passering av Autopass-stasjonene. Det gjelder også de som ennå ikke er registrert som kunde. De vil få regning ettersendt, mens kundene våre får fradrag på den forhåndsbetalte avgiften, sier Skulstad.

Gratis for utlendinger?

— Kjører utlendinger og folk fra andre deler av landet uten Autopass-ordning gratis gjennom bompengeringen i Bergen?

— Nei, det er ikke noe som heter gratis kjøring forbi Autopass-stasjonene. Som operatør, har vi fått i oppdrag å kreve inn bompengene. Vi har fått beskjed om at ingen skal kjøre gratis, enten de er utlendinger eller ikke. Hvis det vil koste mer å kreve inn bompengeavgiften enn den summen vi har til gode, skal vi ikke sende krav til bilisten. I praksis vil det likevel si at om en utlending kjører inn i bompengeringen en enkelt tur, vil hun eller han ikke få ettersendt krav om å betale. Ellers vil jeg minne om at alle som ikke er kunder - innen- eller utenlandske - kan etterskuddsbetale på en av bensinstasjonene som tar imot penger for oss, sier Skulstad.

<b>GRØNT LYS:</b> Også Autopass-lysene i Helleveien fungerte forvirrende i går. På bildet har en bilist fått grønt lys. FOTO: JAN M. LILLEBØ