Forfatter Ketil Bjørnstad har provosert mange bergensere i dagens kronikk i Aftenposten. Bergen trenger en utlufting av snobberiet, mener Bjørnstad. Han hevder debatten om det nye litteraturhuset i Bergen er «marginal og tankeløs».

Professor i litteratur Arild Linneberg ved Universitetet i Bergen deler ikke Gjelsvik og Espedals skepsis og han er enig i Ketil Bjørnstad om litteraturhusenes betydning i Tyskland.

— Som bosatt i Berlin er jeg enig i Ketil Bjørnstads framhevelse av litteraturhusenes betydning i Tyskland, men at Tyskland har en helt annen intellektuell standard enn Norge skyldes nok helt andre faktorer, sier Linneberg.

- Skyter langt over mål

Linneberg mener Bjørnstad skyter langt over mål i sin kritikk:

— I kritikken av det han kaller Bergens-arrogansen skyter Bjørnstad langt over mål. Etter 25 år i Bergen må jeg si at vi er vant til å bli overkjørt av innbilske Oslo-folk i den selvbestaltede og selvinnbildte Oslo-3-eliten. Å sette for eksempel Gunnhild Øyehaug opp mot litteraturviterne i Bergen, viser at Bjørnstad tar helt feil, sier Linneberg til BT.

Linneberg mener kranglingen er lite konstruktiv.

— I stedet for denne kranglingen burde vi arbeide konstruktivt med å videreutvikle planene for et litteraturhus i Bergen. Faktisk tror jeg både Gjelsvik og Espedal er enig med meg i dette. Men først må man stikke fingeren i jorden, sier han.

— Avsporer debatten

Forfatter og journalist Silje Stavrum Norevik mener Bjørnstad sporer fullstendig av i debatten.

— Det er ikke snakk om at Espedal og Gjelsvik stikker kjepper i hjulene med sine innspill til hva Litteraturhuset skal være. Bjørnstad punkterer sin egen retorikk. Litteraturhuset skal være for folket, da må jo folket få lov til å diskutere, sier Stavrum Norevik til BT.

Hun ønsker ikke å kommentere Bjørnstads motiver for å skrive kronikken, men mener kritikken av litteraturmiljøet i Bergen er totalt feilslått.

— Han må komme med konstruktive forslag, ikke bare salve ned, sier hun.

Stavrum Norevik mener det er mye spennede som skjer i Bergen som ikke Bjørnstad har anelse om.

— Jeg skulle gjerne få invitere Bjørnstad med på en omvisning i litteratur-Bergen, sier hun til BT.

— Men han hadde neppe tatt i mot invitasjonen, legger hun til.

Underholdende

Forfatter Gunnar Staalelsen sitter i styret for det nye Litteraturhuset. Han finner Bjørnstads kronikk «underholdende» og lite seriøs:

— Man kan ikke ta dette så veldig høytidelig. Bjørnstad gir en helt feil beskrivelse, forfatterne i Bergen er i all hovedsak positive til et litteraturhus i Bergen.

Han mener sin kollega slår inn åpne dører og ønsker å provosere.

— Det er alltid greit å sitte i Oslo og skrive noe om bergensere, men dette må settes på kontoen for underholdning, sier Staalelsen.

Blir bergensere overkjørt av Oslo-folk i debatten?