I bystyret i går avviste byrådsleder Monica Mæland at kommunen har garantert for 150.000 kroner til arrangørene, slik Friele tidligere har uttalt.

– Vi har ikke fått noen skriftlig forespørsel om en slik garanti. Dersom det kommer, skal vi behandle den på vanlig måte, sa Mæland.

Flere fra opposisjonen er kritisk til ordførerens håndtering av Clinton-besøket. RV vil be kommunens kontrollutvalg granske saken. Aps ordførerkandidat Ruth Grung mener også Friele har opptrådt kritikkverdig.

– Det fremstår som uryddig. Friele har ingen fullmakter til å love vekk penger. Dessuten har han brukt kommunens apparat til å markedsføre arrangementet, sier Grung.

– Setter Bergen på kartet

Allerede i oktober ble Friele forespurt om han ville bidra til å få Clinton til byen. Da garanterte Friele personlig for at han skulle klare å samle inn 700.000 kroner, slik at arrangørene fikk dekket startkostnadene sine.

– De stolte på mitt ord. Deretter gikk jeg til Monica Mæland og foreslo at kommunen tok en femtedel. Det var hun positiv til, men vi har ikke lovet noe.

– Men er det din rolle som ordfører å markedsføre og samle inn penger til et rent kommersielt arrangement?

– Jeg orker ikke å forholde meg til slik smålighet. Jeg mener at dette setter Bergen på verdenskartet. Da må noen gå foran og sikre at det kommer hit, svarer en opphisset Friele.

Kommunen har reservert 50 billetter til foredraget, som Friele sier kan bli tilbudt både kommunetopper og skoleungdom. Billettprisene ligger på mellom 1990 og 2990 kroner. Med utsolgt hus kan det gi arrangørene inntekter på fire-fem millioner kroner.

«Forretningsforbindelse»

En av arrangørene er Terje Marcussen i firmaet Tema Foredrag AS. Han er en av gründerne bak Sørlandschips, og har omtalt Friele som en «gammel forretningsforbindelse». Friele var tidligere hovedeier i Minde Sjokolade. Marcussen ble i høst lansert som en mulig ordførerkandidat for Høyre i Kristiansand. Friele avviser at det er noen bånd mellom ham og Marcussen, og sier at han traff ham første gang i høst.

Også Marcussen er oppgitt over kritikken fra venstresiden.

– Jeg skjønner godt at Herman Friele ikke vil være ordfører lenger med slike apekatter rundt seg, sier han.

Kommunen informerte

Det var Bergen kommunes informasjonsavdeling som 8. februar sendte ut en pressemelding med tittelen: «Herman Friele: Jeg har en stor nyhet... I DAG». Resultatet ble en voldsom oppmerksomhet rundt pressekonferansen. Marcussen medgir at Frieles medvirkning på pressekonferansen har en verdi for arrangørene.

– Jo, for all del. Men du kan vri på det – hvem har mest nytte av dette – Bergen by eller vi? Insitamentet for meg er ikke å tjene penger på dette. Jeg synes det var så bra at andre måtte få lov å høre det, sier Marcussen.

Skodvin, Helge