Tirsdag var det dag to i rettssaken mot kvinnen (41) som er tiltalt for drap på samboeren på Møhlenpris i fjor.

Hun har hele tiden nektet straffskyld, noe hun også gjorde da hun forklarte seg i retten mandag.

Store deler av tirsdag formiddag gikk med til avhør av den første politibetjenten som snakket med 41-åringen, da hun kom inn til Bergen politistasjon mandag morgen den 4. november i fjor.

41-åringens forsvarer, advokat Rune Valaker, har allerede varslet at behandlingen av kvinnen i avhør — og hvilke retter hun er gitt - vil være sentralt for ham.Advokaten mener tiltalte helt fra starten av ba om å ha advokat til stede, og at et avhør som ble tatt samme dag som knivstikkingen er ulovlig.

- Sørgende vitne

Tirsdag fortalte den kvinnelige politibetjenten om hvordan hun tok imot 41-åringen på politistasjonen.

Hun sa det gikk greit uten forsvarer

Betjenten som snakket først med tiltalte hos politiet

— Forutsetningen vår hun kom inn som et sørgende vitne. Men nesten umiddelbart etter at jeg hadde begynt å snakke med henne, fikk jeg en lapp fra min leder om at hun var mistenkt, fortalte politibetjenten - og sa hun deretter hadde gjort 41-åringen kjent med sine retter som mistenkt.

Det innebærer blant annet at man ikke trenger å si noe, og at man kan få forsvarer.

— Hun sa det gikk greit uten forsvarer, forklarte politibetjenten om avhøret av 41-åringen.

Mot slutten av avhøret hadde 41-åringen spurte om hun var tiltalt.

— Jeg sa at hun i utgangspunktet var inne som vitne, men at vi hadde en samtale for å avklare statusen hennes. Da sa hun at hun ville snakke med forsvareren sin, sa politibetjenten.

- Midt i Kongo

— Hvordan oppfattet du det, spurte forsvarer Valaker.

— Jeg oppfattet det som om at hvis avhøret av henne skulle fortsette, så ønsket hun advokat, svarte politibetjenten.

— Det vil jeg ha protokollert, sa Valaker til dommeren.

Poenget for Valaker er at 41-åringen gikk videre fra det første avhøret til et avhør ved voldsavsnittet samme morgen. Dette avsnittet skulle etterforske saken.

I det avhøret fikk hun status som vitne, og hadde ikke sin forsvarer til stede.

Men da svaret fra politibetjenten skulle protokolleres, ble det umiddelbart uenighet om hva politibetjenten hadde sagt.

Denne uenigheten fikk Valaker til å utbryte:

— Norge er det eneste land i den vestlige verden som ikke tar opp på bånd det som skjer i retten. Jeg blir fortvilet når vi i 2014 opptrer som om vi er midt i Kongo.

Valaker sier til BT at han i brevs form, før rettssaken, spurte retten om muligheten for lydopptak. Han har til og med tilbudt seg å ta opp lyd selv. Brevet fikk Valaker aldri svar på, sier han.

— Ti sekunder etter at jeg har bedt om å få noe protokollert, må vi diskutere og krangle om hva som ble sagt. Det er en rettstilstand som er helt uholdbar og ikke til å leve med, sa Valaker i retten tirsdag.

- Burde ikke blitt avhørt

Han mener politiet kan ha opptrådt rettsstridig under de første avhørene av 41-åringen, blant annet fordi hun ikke fikk advokatbistand før langt utpå ettermiddagen.

- Hun burde ikke blitt avhørt denne morgenen i det hele tatt. Etter mitt syn har politiet brukt informasjon fra et ulovlig avhør i senere avhør. Da blir det veldig problematisk, har Valaker sagt.