— Denne delen av saken er ugrei. Det var en ytterst klanderverdig opptreden av NN (tiltalte, red.anm.), det som skjedde. Det kom en del tåpelige utsagn, sa advokat Erling O. Lyngtveit i sin prosedyre i Bergen tingrett i går, og viste til den tilspissede episoden i familiens hjem i fjor høst.

Innrømmer utsagn

Den tiltalte advokaten har innrømmet, også i retten, at det er godt mulig at han kom med truende uttalelser mot sønnen.

— Du er den neste på dødslisten. Jeg skal ordne det slik at du får ligge ved siden av NN (En mann som døde etter omfattende vold, red.anm), skal den tiltalte advokaten ha uttalt.

— Ta ham, ta ham, skal advokaten også ha uttalt.

Ordene falt mens den voldsdømte klienten sto ved siden av. Han var på dette tidspunktet etterlyst av politiet, og er senere dømt for vold mot mannen som døde.

— Jeg mener at tiltalte ikke kan dømmes for trusler i rettslig forstand. Dette var ord som falt i en opphetet situasjon. Mannen som han hentet hjem til seg, forholdt seg helt rolig - og prøvde tvert imot å roe ned situasjonen, sa Lyngtveit.

«Plagsom og hensynsløs»

Han ser derimot at den tiltalte advokaten kan dømmes etter en annen paragraf i straffeloven, som omhandler «plagsom opptreden eller hensynsløs atferd»

— Da vil en ikke ubetydelig bot være en riktig reaksjon, sa Lyngtveit.

Det var heller ikke uventet at forsvareren kom til å «gi etter» på denne tiltaleposten. Det er lagt vekt på fra aktoratets side at vitneforklaringene er entydige, og at den tiltalte advokaten har forklart seg inn i straffskyld.

— Men glem ikke at tiltalte var redd for sin sønn. Han fryktet for hva han kom til å gjøre med ham, og tilkalte derfor hjelp, sa Lyngtveit.

Det hører med til historien at sønnen tidligere samme år slo sin far så hardt at han måtte innlegges og bli operert på ene øyet.

Advokat Lyngtveit forsøkte i flere timer i går å rive den omfattende tiltalen mot den profilerte advokaten i stykker.

- Ingen moralsk dom

Han mener det verken er ført bevis for, eller at det er juridisk riktig, å dømme advokaten for årelang vanskjøtsel av familien og vold mot samboeren og den eldste sønnen.

— Saken har gjort inntrykk. Vi har hørt vonde ting. Det er ingen tvil om at tiltalte har gjort mye kritikkverdig og moralsk forkastelig. Vi har hørt om alle kvinnehistoriene og at han ikke har stilt opp for familien, men det er ikke straffbart. Dere skal ikke avsi en moralsk dom, men en juridisk dom, sa Lyngtveit til dommerne.

Han prøvde å rette opp bildet av en advokat som er fremstilt som voldelig og totalt hensynsløs overfor sin familie.

— Hvilke voldsepisoder har vi hørt om? Et slag mot samboeren tilbake på 80-tallet, og et slag mot sønnen. Det er alt. Vi har derimot hørt at tiltalte er blitt slått en rekke ganger av samboeren når hun har avslørt hans utroskap. Retten bør merke seg dette, sa Lyngtveit.

- Forhold foreldet

Sentralt for han står også en del juridiske sider. Paragrafen om mishandling og vanskjøtsel av familien er svært lite brukt av norske domstoler, og da i tilfeller hvor volden har vært svært omfattende og grov.

— Dersom retten ikke finner bevis for å bruke denne paragrafen, og ser isolert på de enkelte tilfeller hvor vold skal ha blitt brukt, så er forholdene foreldet. Følgelig kan ikke tiltalte dømmes, var forsvarerens resonnement.

— Det har vært en enorm belastning, selv om det kanskje ikke har virket sånn. Nå er jeg glad det er over, sa advokaten til BT etter at retten ble hevet.

Tirsdag 14. oktober er d-dag for advokaten. Da faller dom i saken. En dom som ikke bare vil gi svar på skyld, men som også vil være avgjørende for om han kan holde frem som advokat.