Kystverket begrunner avgjørelsen om å vente med å legge ut lensene med at redningsarbeidet og søket etter savnete hadde førsteprioritet.

— Det hadde fint gått an å legge ut lenser umiddelbart etter havariet, tordner Oddekalv.

Tok syv timer

Han var alt ved 18-tiden mandag kveld på plass i Hilleren og etterlyste aksjon fra oljevernmyndighetene. Men ingen lenser ble lagt ut før nærmere midnatt, syv timer etter at «Rocknes» forliste i Vatlestraumen. Sterke strømmer hadde i mellomtiden gjort at olje hadde rukket å spre seg over store fjordområder.

— Det er en skandale. Dette er en gjeng med amatører. Det er den samme gamle historien. Myndighetene forstår ikke at tid og ressursbruk betyr mye når man skal hindre oljekatastrofer.

— For lite lenser og utstyr, og for sent i gang. Jeg er sjokkert over hvordan Kystverket har håndtert situasjonen, sier Oddekalv.

— Det er første gang det skjer en sånn ulykke omtrent midt i en by. Du kan jo bare tenke deg konsekvensene hvis det hadde vært et av tankskipene med 100.000 tonn olje som hadde forlist ved Mongstad. Dette er dessverre en anledning til å sette søkelyset på den håpløst dårlige oljevernberedskapen, tordner Oddekalv.

Han avviser at arbeid med å samle opp olje ville gått på bekostning av redningsarbeidet.

«Ikke til hinder»

— Argumentet holder ikke. En oljevernaksjon trenger ikke være til hinder for redningsaksjonen. Lensene kunne i beste fall ha fanget opp forulykkete som drev omkring i den kraftige strømmen, sier Oddekalv.

Han hevder også at man aldri tidligere har hatt så mye utstyr og ressurser tett opp til et havaristed, og likevel brukt så lang tid på å aksjonere. Oddekalv peker på at det fantes store ressurser, både lenser, fartøyer og utstyr, bare noen få sjømil unna - på Haakonsvern og CCB-basen på Ågotnes.

Han er også svært kritisk til oljevernaksjonens omfang.

— Det er en parodi. Det går ti ganger mer olje forbi lensene enn det som blir samlet opp. Det blir som å spa olje med teskje, hevder Oddekalv.

Kystverket avviser

Kystverkets informasjonssjef Ole Arvesen avviser kritikken fra Oddekalv.

— Vi avventet å legge ut lenser fordi vi måtte ta hensyn og gi plass til alle fartøyene som var satt inn for å redde liv. Noen av våre fartøyer og mannskaper var engasjert til å delta i søk etter personer i sjøen. Vi var ikke i tvil om hva vi skulle prioriterte først; prøve å redde liv, sier Arvesen.

— Innsatsen i våre aksjoner har denne prioriterte rekkefølge: å redde liv og helse, dernest innsats for miljøet. Sist prioriterer vi innsats for å redde menneskeskapte verdier, sier informasjonssjef Ole Arvesen.

«Kan ikke redningsarbeid»

Leif Linde, teknisk leder for redningsarbeidet ved havaristen og leder for redningsdykkertjenesten i Brannvesenet, tilbakeviser også at oljelensene kom for sent i sjøen.

— Kurt Oddekalv kan ikke redningsarbeid, det kan vi. Vi måtte inn og ut med utstyr, personell og skadete. Å legge ut lenser ved havaristen var utelukket i første fasen av redningsarbeidet, sier Linde.