Vi er med en gjeng fra Teknisk avdeling i Sund kommune, i Trafikksikkerhetshallen på Laksevåg.

— Et øyeblikk med panikk

De tester en bil som går rundt og havner på taket. Hvordan skal en komme seg ut?

Sigrid Midttveit melder seg som førstekvinne. Bilen surrer rundt noen ganger og havner på taket.

— Jeg visste ikke hvor jeg var. Da jeg hadde kommet løs fra beltet, lå jeg i taket. Det var vanskelig å orientere seg. Plutselig var alt bak frem. Jeg skulle åpne døren, men det var som om noe i kroppen ville tilbake, forteller hun litt månebedotten.

— Da bilen gikk rundt, kjente jeg et øyeblikk med panikk. Men så tenkte jeg på det jeg skulle gjøre; først å plante føttene i taket og så løsne magebeltet. En artig opplevelse, sier Anne-Grethe Hagenes, som var neste kvinne trillrundt.

Klistret til kroppen

Gjengen testet sikkerhetsselene i en bråstopp. Det rykker til, og fire fine striledamer hviner.

— Hvor fort tror du dere kjørte?

— I 30 km/t, sier Sigrid Midttveit. I virkeligheten var farten bare 7 km/t.

Gjengen blir fortalt hvordan sikkerhetsbeltet skal sitte klistret inntil kroppen. Boblejakkene må åpnes, for at de indre organene skal få mindre skade i en kollisjon.

— Jeg hadde ikke drømt om at det skulle være så stor forskjell mellom å ha sikkerhetsbeltet inntil kroppen og utenpå boblejakken, sier Kristin Melkevik.

Vi som er i trafikken hele dagen, ser ofte at folk har tankene helt andre steder. Når folk kjører bil, så må de kjøre bil!

- Det får du aldri vite!

Melkevik tester vekter som viser hvor stor kroppens reelle vekt er i ulik fart.

- Og hvor mye veier du?

— Det får du aldri vite! sier hun, med et blikk som stiller spørsmål ved journalistens oppdragelse.

Den slanke kvinnen hadde hatt en reell vekt på flere tonn, dersom hun koliderte i 90 km/t .

Løse gjenstander i bilen fører hvert år til mange alvorlige skader. En mobiltelefon på 70 gram, har en reell vekt på syv kilo i 50 km/t. Kjører du i 90 km/t er den reelle vekten på mobilen hele 22 kilo.

En mobiltelefon eller en løs kaffekopp på dashbordet, kan være livsfarlig ved en kollisjon.

- Bare rævholer kjører i fylla

- Hvorfor et opplevelsessenter i trafikksikkerhet, holder det ikke med klasseromsundervisning?

— Jeg glemmer aldri en elev jeg hadde på et teorikurs om ruskjøring. Han reiste seg opp i klasserommet og sa: Det er jo bare rævholer som kjører i fylla, forteller styreleder Rune Bertheussen i Trafikksikkerhetshallen.

— Det satte i gang noen tanker. Dette med opplevelser, bare små opplevelser, er en stor fordel i undervisningen. Det ser vi når folk tester fyllebrillene, bråbremsen og veltepettere, sier Berteussen.

Her finner du trafikksikkerhetshallen på Facebook.

FYLLEBRILLER PÅ: Her prøver Hans Ove Kannenberg briller som gir han godt over lykkepromille. Det gikk ikke bra. Mange ruskjørere sier at verken boten eller fengselsstraffen er det verste. Det er det å være uten førerkort i lang tid.
PÅL ENGESÆTER
SKO TIL ETTERTANKE: Det er ett par sko for hver av dem som er omkommet i trafikken i Hordaland. Hvert par er merket. Snart kommer det første paret fra 2013.
PÅL ENGESÆTER
LYDHØRE: Sundsokningene følger nøye med når Rune Bertheussen forteller om trafikksikkerhet.
PÅL ENGESÆTER