• Vis dine nærmeste at du er glad i dem. Plutselig er det for sent, sier Lasse, ektemannen til Linda Kalleklev (45).

En vinterdag i 1986 banket 19 år gamle Linda frenetisk på soveromsvinduet til Lasse Kalleklev, hennes fremtidige ektemann. Hun insisterte på at det notoriske B-mennesket skulle være med på skitur.

— Min far sa: «Her skal du få noe å bryne deg på, Lasse», minnes Kalleklev.

— Og han hadde jo rett. Hun var en svært bestemt dame, som pleide å få det slik hun ville. Det ble skitur på meg den dagen, sier han.

Onsdag døde hans livsledsager Linda Søraa Kalleklev (45) på Haukeland sykehus, etter å ha kollidert med en traktor på vei ned Langedalen i Os på treningstur tirsdag kveld.

Ledestjerne for barna

På kjøleskapet henger bildet fra parets første ferietur sammen på Rodos. Bildet av en dansende duo med brede smil på nattbordet vitner om to ektefeller som ennå skulle tilbringe mange lykkelige år sammen.

Tilbake er likevel kun de gode minnene om en glad, omsorgsfull og sporty kone og mor, med en utpreget rettferdighetssans.

— Hun var en bauta, en ledestjerne for familien. Det var alltid hun som satt på løsningene og pekte på veien fremover, sier Kalleklev.

En trøst i sorgen er at han ser så mye av sin kone i datteren og de to sønnene.

— Jeg er så glad ungene våre fikk ha henne her så lenge. Et bedre forbilde kunne de aldri hatt.

Jobbet og levde sammen

I 28 år holdt de sammen i tykt og tynt. Fra kjelleren på Laksevåg drev de sitt eget fotografbyrå på dagtid. På fritiden gikk det i sykkel, langrenn, alpint og turer på Byfjellene.

— Vi var så heldige at vi likte alle de samme tingene. Det er det ikke alle forunt, sier 49-åringen.

Sammen la de ut på sykkeltur tirsdag ettermiddag. Linda skulle bare møte treningskameratene i Bergen Cykleklubb (BCK), og de skilte lag på veien.

— Det var siste gang jeg så henne. Hun skulle bare sykle en liten tur, men kom aldri tilbake. Det er helt ufattelig.

- Vis at du er glad i dem

Tilbake sitter Kalleklev med det inderlige ønsket om å si «jeg elsker deg» en aller siste gang til sin kone.

— Jeg vet det er en klisjé, men du vet ikke hva du har før det er borte. Hadde jeg bare hatt sjansen til å gå tilbake i tid, skulle jeg båret henne på gullstol hver eneste dag i 28 år, sier han.

Derfor har han ett budskap han ønsker å få frem.

— Husk å vise dine nærmeste at du er glad i dem. Hver dag, alltid. Plutselig er det for sent.

I helgen skal Lindas treningskamerater i BCK sykle Bergen-Voss. De mest berørte i klubben skal sykle samlet i rolig tempo med sørgebånd.

Parkerer sykkelen

Lasse Kalleklev ber innstendig alle deltakerne i lørdagens ritt om å ta det med ro.

— Vær forsiktig. Ikke ta noen sjanser. Nå ser vi hvor gale det kan gå. Jeg unner ikke dette til noe menneske på jord, sier han.

Selv parkerer han nå sykkelen for godt. Det er for farlig å være syklist på vestlandske veier.

— Jeg tar ikke sjansen på at familien må oppleve dette igjen.

Torsdag klokken 12.00 gravlegges Linda Søraa Kalleklev fra Laksevåg kirke. Deretter blir det minnestund i lokalene til Lyngbø sportsklubb.

— Vi skal ha en seremoni i Lindas ånd. Det er viktig for oss at folk ikke lar være å komme fordi de frykter de ikke kjente henne godt nok. Alle som ønsker å si farvel, er hjertelig velkomne, sier Lasse Kalleklev.

FAMILIENS BAUTA: - Det var alltid hun som satt på løsningene og staket ut veien fremover, sier ektemann Lasse Kalleklev. Linda Søraa Kalleklev etterlater seg tre barn.
Lasse Kalleklev