TRUDE HAUG

Det var ikke så kjekt å flytte. Jeg følte meg svensk, men da jeg ble bergenser, ble jeg til gjengjeld ufattelig bergensk. Mer overbevist enn de innfødte. Jeg gikk på Steinerskolen i ti år.

Hvor ville du helst bodd?

— Der jeg bor. Jeg har så hyggelige naboer. Da jeg kjøpte hus på Skjold trodde jeg at jeg hadde kjøpt en enebolig, men så viste det seg at den hang sammen med et annet hus. Egentlig hadde jeg tenkt en heltemodig plassering oppe i Fjellsiden, men heltemodige utsikter er ofte ikke så lett tilgjengelige.

Hvor går søndagsturen?

— Den går ofte hjem fra turné. Jeg reiser med Ole Hamre rundt i Norge, Danmark, Sverige, Tyskland og spiller på mange forskjellige steder. Veldig blandete steder, vil jeg si.

Favoritt-utested?

— Escalon ved Fløibanen fordi de har god mat, god tapas.

Hvor handler du klær?

— Jeg hater å handle klær. En gang i året reiser jeg til Lagunen og handler.

De beste skillingsbollene?

— Jeg går ut fra at de finnes hos Baker Brun. De baker så gode brød, i motsetning til mange andre bakere. Baker Brun har skjønt at brød kan være gode.

Ditt beste skoleminne?

— Jeg var med og laget kulturkvelder på Katten, og der begynte jeg å spille med folk som jeg fremdeles spiller med. Vi har tredveårsjubileum neste år. Jeg tenker på Olav Tveitane og Alf Bugge Gjerstad i gruppen Rimfakse. Men vi er ikke hyperaktive.

Din bergenske favorittrett?

— Min mors kjøttdeigsaus som heter trotta. Det er lettstekt kjøttdeig kokt i en sjarmerende fløtesaus. Den lages på Landås.

Hvor er du medlem?

— I Natur og Ungdom, Bellona, Norges Naturvernforbund, Amnesty International, Norsk Revmatiker Forbund og Musikernes Fellesorganisasjon.

Hva samler du på?

— Gode bøker. Ellers er jeg ufrivillig samler, det hoper seg opp. Det er vanskelig å svikte tingene når de har vist deg tillit og kommet inn i ditt hus.

Ditt bergenske favorittuttrykk?

— Gode ting!

Hva er du mest stolt over?

— Musikkmiljøet i Bergen, det er fint. Det er mange hyggelig folk her som lager bra musikk.

Hva ville du vist en turist?

— Bebyggelsen ovenfor Fløibanens nedre stasjon.

Hva er du minst stolt over?

— Mine instinkter butter imot nå, men jo, at folk var slemme mot striler i gamle dager.

Hva mangler i Bergen?

— Fine forhold for syklister. Og utesteder som er fulle av spille- og syngeglade gjester. Det er lite av sånt i Norge, men når du kommer til Shetland blir det mye bedre. Der har jeg vært seks ganger og besøkt folkemusikere og gode venner. De fleste steder i verden har mer av sånt enn oss her i Norden.

Hva savner du når du er på reise?

— Bergen og familien. Trekkspillet har jeg jo alltid med meg.

Det mest romantiske stedet?

— Mon Plaisir, fordi det er fint der. Men ellers er Bergen spekket av andre romantiske steder. De står i kø.

Ditt første kyss?

— Det var fine greier. Et kvantesprang kan en kalle det, eller kanskje et paradigmeskifte. Det skjedde i Gamle Bergen og kanskje husker jeg med hvem.

Favorittbergenser?

— Det er Arvid Rasmussen. Jeg blir alltid i så godt humør når jeg ser ham. Han er far til min svoger og tidligere skohandler i Bergen.

Har du gått i buekorps?

— Nei og jeg er ikke lei meg for det. Jeg har lært meg å like dem, men jeg må ikke være nærmeste nabo.

Når var du på Stadion sist?

— Det var i 1971, eller var det 1970? I alle fall sto kampen mellom Brann og et lag som het Gzira United. Det var en skandalekamp hvor Brann vant 10-0. Lederne på Gzira mente at dommerne var bestukket av prostituerte, for de hadde sett dem vinke til noen lettkledde damer på festen etterpå. Jeg er ikke interessert i fotball.

Det flotteste byfjellet?

— Ulriken. Det ser ut som det er laget av kjempefin pappmasjé. Dessuten fikk jeg førstepremie i langrenn på Ulriken, enda jeg var fem minutter senere i mål enn sistemann i årsklassen under. Ingen av de andre i min klasse fullførte. Det var mitt livs eneste førsteplass og jeg var gått hjem da premien skulle deles ut.

En god dag i Bergen?

— Min stilige kone vekker meg med nybakte rundstykker og kose-katte-purrelyder (det gjør hun sjelden), min datter er som vanlig i kjempehumør, og jeg reiser til Torgallmenningen og kjøper aviser (det gjør jeg nesten aldri) og treffer en masse venner som inviterer meg på en kjempemorsom fest med badstu, sang og leik (det gjør de aldri).

Ordfører for en dag?

— Jeg skulle gitt en æresmedalje til Helgeseter og kjørt alle sammen der oppe på tur i min Morgan, om jeg hadde vært så heldig å ha en slik. Jeg spilte til dans på Helgeseter i et par år. Der tar de seg så godt av beboerne, lager musikaler, driver bakeri og dyrker grønnsaker. Folkene som driver stedet synes psykisk utviklete skal ha det beste innen kultur.

Bergen om femti år?

— Folkene i Columbi Egg driver på så det koker, Fliflet Hamre spiller bedre enn noensinne og kvartetten Novgorod har endelig fått gjennomslag for sin finsk-russisk-etniske populærmusikk.

Navn: Gabriel Fliflet

Alder: 46 år

Bor: Skjold i Fana

Yrke: Musiker