— Du løper først, nei, jeg løper først og så skal vi hive oss på trikken og så skal vi si... Skal vi si det inne på trikken?

Axel Vindenes, alias skoleeleven Gustav, forsøker å få på plass noen viktige detaljer før opptakene starter.

— Sånn er det å være skuespiller, sukker han oppgitt mens regissør Marthe Austgulen forsøker å få alle på rett plass til rett tid.

Det flagret i skjørt, fletter og blazere ved Teknisk Museum i går da 30 elever fra 2.- og 3.-klasse ved Bergen Handelsgymnasium (BHG) filmet seg tilbake til det Herrens år 1912. BHG feirer hundreårsjubileum kommende september og elevenes film er en del av en større markering i forbindelse med jubileet.

Innspilling på ubestemt tid

Filmen skal beskrive hundre års skolehistorie og vi får følge skolehverdagen fra 1904 og frem til i dag.

— Høyere avdeling legger vekt på det praktiske, med mange ekskursjoner, blant annet til Hansa... repeterer Axel Vindenes høyt for seg selv, mens lærer Lill Simonsen forklarer at høyere avdeling var det som tilsvarer 3. klasse i dag.

Simonsen har utarbeidet idé og manus i samarbeid med elevene og lærer Steinar Topland.

— Vi befinner oss i et klasserom i 2004. Reidar og Camilla drømmer seg tilbake i tid, og i denne scenen skal elevene ta trikken til skolen. I sin tid gikk jo faktisk trikken forbi BHG, forteller Simonsen.

I dag kan ingen si nøyaktig hva som blir det endelige resultatet av filmingen.

— Vi vet ikke helt hvor lang filmen blir eller hvor lang tid vi skal bruke på innspillingen, avslører Simonsen.

Men det er ingenting som tyder på at elevene gir seg før de er i mål.

Også på Hordamuseet

— Kan du plinge i bjellen og så kjøre?

Trikkefører Atle Ingebrigtsen tar imot instruksjoner fra regissøren. Bruken av omgivelsene er viktig for elevene, som ikke bare filmer ved Teknisk Museum, men også ved Gamle Bergen og på Hordamusseet.

Ingebrigtsen gjør klar til avgang. Kristine Olsen Brakstad løper fra kamera til kamera med klapperen, og regissøren sparker i gang.

— Klar!

Trikken knirker seg i gang og forsvinner nedover skinnene.

— Kan vi kjøre igjen? spør Marthe.

4. september snurrer den ferdige filmen i Grieghallen.

PROFESJONELT: Med tre videokameraer og et utall andre duppeditter skal BHG-elevene sørge for en helproff produksjon. Kristine Olsen Brakstad klapper opptakene i gang.<p/>FOTO: TOR HØVIK
FRA FRETEX: Kostymene kommer fra loft, kjeller eller Fretex og elevene har studert gamle bilder for å kopiere stilen fra 1912. Camilla Helle filmer og regissør Marthe Austgulen (i midten) sørger for at alt går på skinner.<p/>FOTO: TOR HØVIK
FOR SEIN TIL SKOLETRIKKEN: Alexander Blomberg (t.v) og Axel Vindenes løper mot trikken for ørtende gang. For regissør Marthe Austgulen og de andre elevene fra BHG er kun det beste godt nok.<p/>FOTO: TOR HØVIK