Den var ikke lang, årets morgenprosesjon. Etter at 17. mai-komiteen, et par korps og en lang hale av feststemt russ hadde gått forbi på bryggen, hører vi det. En erkebergensk stemme som utbryter «Og det var det hele?!»

Og vi klandrer herren ikke. Det var russen som vanlig dominerte årets første 17. mai tog i Bergen. Trøtte i trynet etter en hard natt med fest og fyll gikk det i kaffe for de røde og blåkledde.

Årets taler ved Festplassen var det ungdommen som sto for. Studenten Stian Tjørswaag Krydsby fokuserte på at vi feirer at vi har gjenvunnet friheten, noe tenke på i disse terrortider.

— Vi feirer som ingen annen nasjoners frihetsdag i verden, sa han til de 70-80 oppmøtte. Da russepresident Sondre Rasch steg på podiet jublet russen stille.

— Jeg har selv vokst opp i et trehus fra 1700-tallet like ved her, sa den stolte bergenseren, og minnet om at NRK i går hadde kåret bergensrussen som et prakt-eksempel på russ i Norge.

Ironisk nok sviktet teknikken da Idar Hersvik fra teknikerne på Høyskolen talte fra vikingskipet. Først etter 10 minutters tid ble det lyd i mikrofonen igjen.

Etter taler la presidenten i 17.mai-komiteen Arild J. Larsen ved krans ved Christian Michelsen-statuen.

Marte Rognerud
Marte Rognerud