Onsdag morgen skulle havørnekspert Magne Helge Sleire fra Masfjorden hente en skadet ørn som hadde vandret rund på Mongstad-base AS på Mongstad siden mandag. Men da han kom ut, fant han ikke ørnen.

— Det viste seg at ørnen var stengt inne i en hall på området, men det visste jeg ikke da jeg var der og ble fortalt det senere på dagen, sier Sleire.

Sleire returnerte til Mongstad rundt klokken 15.00 for å hente ørnen, men da var den borte vekk.

— Jeg fikk beskjed om at Kurt Oddekalv hadde vært der klokken 14 og knabbet ørnen. Jeg ble ganske oppgitt. Han av alle burde vite hvordan man håndterer slike saker og at det er ulovlig, sier Sleire tydelig irritert.

Sleire hadde fått i oppgave av Fylkesmannen og Lensmannen i Lindås om å hente den skadede ørnen.

— Dette er en fredet art og den skal behandles av kyndige folk. Oddekalv har ikke den erfaringen som kreves, sier han.

Vi plikter å beskytte alle ørner, eiketrær og padder

Kurt Oddekalv

La på røret

Da Sleire ringte Oddekalv for å be han levere ørnen tilbake, slang Oddekalv bare på røret.

— Han sa at jeg fikk ringe når jeg hadde noe annet å si, sier han.

Sleire tok så kontakt med lensmannen i Lindås som også ringte til Oddekalv, men han nektet fremdeles å levere den tilbake.

— Han har rett og slett kidnappet ørnen. Han har også tatt seg ulovlig inn på området. Ingen av dem som har ansvaret for hallen på Mongstad har sluppet han inn.

Uvisst hva som skjer

Ifølge Sleire har Oddekalv og de personene rundt han ingen kunnskap om denne arten.

— Dette er en pikant sak. Oddekalv kjenner meg og vet at jeg har 25 års kunnskapen om havørner.

Sleire vet ikke hva som skjer med den skadede ørnen nå.

— Oddekalv påstår at han skal ta den til en veterinær i morgen. Veterinærer kan se om den er skadet, men de har ikke kunnskap om hvordan de skal håndtere en slik fugl. Lensmannen i Lindås har heller ikke ressurser til å følge opp saken. Så hva som skjer, vet jeg ikke, sier han.

Rasende Oddekalv

Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund, forteller at han fikk en telefon om en skadet ørn på Mongstad av en lokalrepresentant onsdag.

— Hun spurte hva vi skulle gjøre og jeg sa at den skal vi redde. Vi har jo ørn i logoen vår og vi plikter å beskytte alle ørner, eiketrær og padder, sier Oddekalv.

Han reagerer kraftig på at Sleire i det hele tatt tok kontakt med han.

— Når den såkalte ørneeksperten ringte rasende, gadd jeg ikke høre på han. Jeg ble skikkelig fornærmet. Her har jeg brukt 28 år av mitt liv til å ta vare på naturen og så tror Sleire at jeg ikke har peiling, sier han.

Oddekalv har ingen planer om å levere den skadede ørnen tilbake.

— Jeg prøver bare å gjøre det som er best for ørnen. I kveld slaktet jeg den siste hønen min slik at han fikk seg noe mat.

I morgen skal fuglen til røntgen og så vil Oddekalv slippe den ut igjen så snart den er frisk.

— Det ser positivt ut. Målet mitt er å få den på vingene igjen, sier han.