• Vi har mistet en av våre beste. Odd Audun Alvestad var en hedersmann av de sjeldne.

Kapteinløytnant Cato Hagestande og mannskapet på KNM «Måløy» tok i går et siste farvel med kollegaen som døde i Belgia natt til 17. november.

Den 30 år gamle offiseren ble gravlagt fra Haakonsvern kirke. Etterpå var venner, familie og kolleger samlet til minnestund på marinebasen.

— I dag sørger hele mannskapet, samtidig føles det godt å ta et skikkelig farvel med en dypt savnet kollega, sier skipssjef Hagestande.

Håpet brast

Den 30 år gamle løytnanten fra Froland kom aldri tilbake fra kaférunden i Zeebrügge 16. november.

— Han skulle vært på befalsmøte klokken 08.00. Da han ikke dukket opp, ante vi at noe var galt.

Befalet på KNM «Måløy» varslet vakten ved Nato-basen, som straks sjekket om Alvestad befant seg på sykehus eller i fengsler i området. Klokken 14.00 dro mannskapet på det norske minejaktfartøyet selv ut for å lete langs sjølinjen i havnebyen.

— De første dagene levde håpet om å finne ham i live. Da meldingen om at han var funnet omkommet kom, fikk mange en sorgreaksjon. Vissheten om at han var borte, var tung å svelge.

Mannskapet på KNM «Måløy» har fått hjelp til å bearbeide sjokket og sorgen. Et eget befal ble sendt om bord for å samtale med Alvestads kolleger.

— Vi har mange unge mennesker om bord. Flere av dem har aldri opplevd sorg så tett på livet, sier Hagestande.

«Følelse av uvirkelighet»

Den norske marine har mistet en kjær og respektert offiser. Odd Audun Alvestad blir betegnet som en god kamerat og pliktoppfyllende førstemaskinist.

— Han var en drivende dyktig mann, tvers gjennom hederlig og trivelig. Det var alltid et smil på lur. Vi husker ham som en som spyttet i nevene når ting gikk ham imot, sier Hagestande.

Alvestads nærmeste kollega, førsteelektriker Hans Brustad, skildrer en svært godt likt kollega.

— Jeg så ham aldri sint. Han tok alltid ting med fatning. Det er forferdelig tomt uten ham, sier løytnanten.

Marineprest Georg Jokstad satte ord på sorgen under seremonien i går.

— Fattige og forlatte sitter dere tilbake med sorgen og med et savn som nok vil følge dere resten av deres tid. Dere sitter kanskje også med en følelse av uvirkelighet. For friske og livskraftige unge menn skal ikke dø. De skal leve.

Lang etterforskning

Politiet i Belgia betegner fortsatt dødsfallet som mistenkelig. De utelukker ikke at Alvestad ble utsatt for en kriminell handling.

— Det kan ta måneder før vi kan konkludere i denne saken, sa etterforskningsleder Peter de Wael i går.

Usikkerheten rundt dødsfallet preger besetningen på KNM «Måløy».

— Jeg lager teorier i mitt eget hode. Det er vanskelig å vite hva man skal tro, men jeg tenker ofte at han kan ha vært utsatt for noe kriminelt, sier Brustad.

Mannskapet ser frem til å få det endelige resultatet av politiets etterforskning.

— Vi håper å få svar på alle spørsmål, men for oss er ikke omstendighetene rundt dødsfallet det primære. I dag er våre tanker hos enken - Therese, sier skipssjefen.

TOK FARVEL: - Etter uker med usikkerhet, frykt og skiftende håp har vi nå fått visshet. En visshet som konkluderer et liv som ble kort, men likevel helt, sa marineprest Georg Jokstad til de sørgende i Haakonsvern kirke. <p/> FOTO: MAGNE ÅHJEM, FORSVARET
TOMT OG TRIST: Maskinkontrollrommet på KNM «Måløy» var Odd Audun Alvestads arbeidsplass. - Det er forferdelig tomt uten ham, sier løytnant Hans Brustad (t.v.) og kapteinløytnant Cato Hagestande.<p/>FOTO: ARNE NILSEN