• Oasen bydelssenter er blitt misbrukt av aksjonen «Life 1 Norge». Vi føler oss rett og slett lurt, sier senterleder Marianne Cristi Nyborg til BT.

Etter en muntlig forespørsel slapp kjøpesenteret inn bøssebærere på området i en tredagersperiode før jul. Forutsetningen var at de skulle bære på seg nødvendige papirer og legitimasjoner.

Men etter at en bøssebærer ikke kunne fremvise noen form for dokumentasjon eller legitimasjon til en vekter, ble «Life 1 Norge» bedt om å forlate Oasen etter noen dager.

Da senterlederen åpnet BT i går, og leste at den samme innsamlingsaksjonen er meldt til politiet av Haukeland Universitetssykehus, ble hun opprørt.

— Jeg er rett og slett forbannet. Noen aksjoner appellerer mer til givergleden enn andre, og i dette tilfellet har initiativtakeren vært kreativ. Han spiller på kreftsyke barn og Haukeland; en sak mange ønsker å støtte, sier Nyborg.

Hun er senterleder både for Oasen bydelssenter i Fyllingsdalen og Sundt på Torgalmenningen, og får fire-fem henvendelser hver måned fra formål som ønsker å samle inn penger ved sentrene.

Men på grunn av «Life 1 Norge»-saken, legges alle henvendelser nå på is for en periode.

— Dette er veldig trist, og går ut over andre innsamlingsaksjoner, sier Nyborg.

Også Frelsesarmeen opplever med jevne mellomrom at andre bruker deres navn for å samle inn penger.

— Det er veldig skuffende. Men vi får som regel raskt beskjed fra Bergens befolkning, slik at vi klarer å stanse disse «tulleinnsamlingene», sier leder for Slumstasjonen, Marianne Naustdal.

— Hvor mye kan man samle inn på en bøsse i løpet av en førjulsdag?

— Trolig mellom 10.000 og 20.000 kroner, svarer Naustdal.

— Frykter du at denne saken kan legge en demper på folks giverglede?

— Nei. Både enkeltpersoner og bedrifter som støtter arbeidet vårt er flinke til å gi.

Kirkens Bymisjon i Bergen er ikke fullt så optimistisk.

— Slike saker involverer alle organisasjoner som er avhengig av frivillige donasjoner. Alle slike saker som kommer ut i mediene legger en demper på givergleden, sier Liv Tvedt i Kirkens Bymisjon.