Hovedredningssentralen i Sør-Norge valgte torsdag kveld å innstille søket etter den nederlandske seilbåten «Warnow», som har vært savnet i to uker.

Funn av en rekke gjenstander i sjøen og på land ved Nautnes i Øygarden, medførte at letingen ble trappet opp. 25 personer fra Røde Kors, politi samt et redningshelikopter søkte til vanns og til lands, uten resultat.

Vitne meldte seg

Båten, som seilte fra kysten av Skottland 15. april, ble sist sett sørvest av Stavanger to dager senere. Ombord befant det seg tre nederlandske statsborgere, to menn og en kvinne.

Fredag meldte et nytt vitne seg for politiet. Han hevder å ha sett båten seile sørover i Alverstraumen i Nordhordland, lørdag 20. april.

— Vitnet gjenkjente båten ut fra bilder han har sett, og mente det måtte være den savnede. Dette er jo en litt spesiell båt, sier operasjonsleder Jan Steimler i Hordaland politidistriikt.

Steimler ber andre som kan ha gjort en liknende observasjon i det samme tidsrommet, ta kontakt med politiet.

Resultatløst: Klokken 21.30 i går kveld ble søket etter den savnede nederlandske seilbåten «Warnow» avsluttet. Det ble søkt både på land og til havs hele dagen i går. Her fra leteaksjonen i Nautnes i Øygarden.

— Ingenting er sikkert

Gjenstandene som rekte i land i Øygarden, er nå sjekket ut av saken. Det ble blant annet funnet en kvittering skrevet på nederlandsk. Denne stammer heller ikke fra «Warnow».

Søket i Øygarden vil trolig ikke bli tatt opp igjen, med mindre det skulle dukke opp noe nytt som kan knyttes til seilbåten.

— Vi holder fortsatt alle muligheter åpne. Båten kan være hvor som helst, og det er ingenting som er sikkert, sier Steimler.

Åtte ble til tre

Opprinnelig var det åtte venner - fem menn og tre kvinner - som dro fra Schiedam i Nederland 17. mars. Fem av disse valgte å bli igjen i Storbritannia da båten måtte taues dit etter å ha havnet i dårlig vær på vei fra Nederland.

warnow.jpg

De tre resterende valgte å legge ut på ny, denne gangen over Nordsjøen, mot Norge.

— Noen begynte å tvile, og de som ikke ville være med, fikk beskjed om at de kunne forlate båten. Cowboyfaktoren var høy, og oppfatningen var i utgangspunktet var at «dette klarer vi». Men den stormen var intens, og flere mente det var uansvarlig å fortsette, sa en 23 år gammel mann, som var en av de fem som hoppet av, til nederlandske NRC torsdag.