Mandag morgen ble en ung kvinne funnet død i arresten på politihuset i Bergen.

Det vil i løpet av tirsdag bli foretatt flere avhør i forbindelse med saken, forteller advokat og leder for etterforskningsavdelingen Vest-Norge i Spesialenheten for politisaker, Paal-Henrich Berle, sier til bt.no tirsdag morgen.

Videopptakene fra cellen skal også undersøkes nøye idag.

Berle forteller at de har vært i kontakt med familiens representant.

— Det er aktuelt for familien å få bistand fra advokat etter hvert, forteller han til bt.no.

Obduseres i dag

Etterforskninslederen regner også med at Gades Institutt vil komme med en mulig dødsårsak om ikke lenge.

— Obduksjonen blir gjennomført i dag, sier Berle. Han venter en foreløpig rapport i løpet av dagen.

Saken granskes etter påtaleinstruksparagraf 34-6 annet ledd som handler om rutinemessig etterforskning selv om det ikke er mistanke om straffbar handling.

Ukjent dødsårsak

En gang i løpet av natten døde den 20 år gamle kvinnen i arresten i kjelleren på politihuset. Dødsårsaken er foreløpig ukjent.

Nå skal dødsfallet granskes både av Spesialenheten for politisaker, og av Fylkeslegen i Hordaland.

— Vi kommer til å se på saken, fordi det er alvorlig når en person blir funnet død og har vært på legevakten på forhånd, sier fylkeslege Helga Arianson.

Kvinnen skal ha vært pasient ved psykiatrisk klinikk i Helse Bergen. To ganger i løpet av kvelden var legevakten i kontakt med psykiater ved Sandviken sykehus, ifølge Torbjørn Hiis Berg, fungerende sjef ved Bergen legevakt.

— Foreløpig ser vi på dette som en undersøkelsessak. Vi kommer til å begynne med legevakten, og så nøster vi videre derfra, sier fylkeslege Arianson.

20-åringen skal ha blitt undersøkt av lege på legevakten både ved 21-tiden, og ved 23-tiden.

— Det ble gitt tilbud om opphold ved rusakutten ved Bergen legevakt. Ut fra hennes tilstand og situasjon for øvrig ble hun overført til politiets varetekt og skulle undersøkes på ny mandag, sier Hiis Berg.

«Ville ikke ha henne»

«Er det noen som klarer å kjøre opp på legevakten og hente hun (...) som helsevesenet ikke vil ha ansvar for?»

Søndag kveld, i 23-tiden. Politiets operasjonssentral ber om hjelp til å ta hånd om en 20 år gammel kvinne i Bergen sentrum.

Politiets operasjonssentral: «Er det noen der nede som klarer å ta en kraftsamling og kjøre opp på legevakten og hente hun frøkenen som vi har holdt på med i hele dag og som helsevesenet ikke vil ha ansvar for. (...) Nå har de undersøkt henne, mener de. Det er et kasus for oss. Hun er beruset».

På dette tidspunktet har politiet allerede rykket ut minst fire ganger tidligere etter meldinger om at 20-åringen var sterkt ruset og ute av stand til å ta vare på seg selv.

Samtidig har legene ved to anledninger sagt nei til å ta ansvar for kvinnen, ifølge kommunikasjonen mellom politiets operasjonssentral og patruljen.

Tyve minutter senere, operasjonssentralen: «Hun ringer oss hele tiden og skal ha hjelp. De ville ikke ha henne på legevakten».

Patruljen: «Nei, vi får få en slutt på maset».

Operasjonssentralen: «Ja, hun har holdt på i hele ettermiddag».

Snaue ti minutter senere er patruljen på vei tilbake til politihuset med passasjeren.

Patruljen: «Da er vi inne med NN om tre minutter i arresten og skulle hatt operasjonsleder her».

Politiet avhørt

Mens Fylkeslegen undersøker helsevesenets håndtering, er Spesialenheten i gang med å etterforske om politiet har gjort noe klanderverdig i forbindelse med dødsfallet.

I går ble de ansatte i arresten og operasjonsleder avhørt, i tillegg til en av legene ved legevakten. Alle har status som vitner.

— Vi har også sikret oss lyd og bilde fra arresten, som vi skal gå gjennom nå, sier Paal-Henrich Berle, leder for Spesialenhetens etterforskningsavdeling for Vest-Norge.

Etterforskerne skal også kartlegge hvorvidt politiet sjekket cellen hvert 30. minutt, slik de skal etter instruksen.

— I dag er det for tidlig å si noe om hva som har skjedd. Vi utelukker ingenting, sier Berle.

De nærmeste pårørende ble varslet i går. Kvinnen vil bli obdusert i dag.

— Ordinær kommunikasjon

Visepolitimester John Reidar Nilsen i Hordaland politidistrikt reagerer ikke spesielt på samtalen mellom operasjonssentralen og patruljen.

— Jeg oppfatter dette som ordinær kommunikasjon rundt et oppdrag.

- Pleier dere å sjekke folk i arresten hver halvtime?

— Ja, minst hvert 30. minutt, hvor vi foretar en visuell kontroll.

- Vekker dere de innsatte hver halvtime for å oppnå kontakt?

— Nei, da hadde vi antagelig blitt felt av torturkommisjonen. Det er en fortløpende og vanskelig vurdering. Selv om man har en vurdering fra lege som sier at det er tilrådelig å sette personen i drukkenskapsarrest, så må man være bevisst på at helsetilstanden kan endre seg. I utøvelse av tilsyn så må ikke tiltakene være mer inngripende enn det som er nødvendig for å fremme formålet.

- Ble rutinene fulgt i dette tilfellet?

— Registrering av tilsyn skjer elektronisk, og jeg har ikke tilgang på opplysninger om det. Disse er nå sikret av kyndig personell og gjort tilgjengelig for Spesialenheten, sier visepolitimesteren.

ETTERFORSKER: Paal-Henrich Berle er sjef for Spesialenheten for Vest-Norge. Berle er advokat og mangeårig medlem av tidligere Sefo. Ansvarsområdet strekker seg fra Agder til Sunnmøre.