• Norske leger er flinke. De har god utdanning, akkurat som tyske leger. Men de kan for lite om nakkeskader, sier doktor Abbas Montazem.

Legen fra Ulm i Tyskland har tegninger av hodeskaller, ryggrader og knokler på slipset sitt. Han er i Bergen for å vitne i rettssaken mellom nakkeskadde Elin Fadler og Bergen kommune, som begynte i tingretten i går.

Etter å ha blitt operert hos Abbas Montazem i fjor ble Elin Fadler kvitt de sterke hodesmertene hun har hatt helt siden hun i 1986, bare 12 år gammel, falt og slo seg etter et høydehopp i gym-timen på Bønes skole.

Plate og skruer i nakken

Etter 15 år med haugevis av utredninger, undersøkelser og all verdens behandlingsmetoder fikk hun endelig hjelp i Tyskland. Abbas Montazem opererte inn plater og skruer i nakken hennes for å fjerne en smertefull ustabilitet mellom hode og nakkevirvel. En risikabel operasjon i et svært følsomt område på kroppen. Dyrt var det også. Elin Fadler har punget ut nærmere 500.000 kroner av egen lomme. Nakken er dessuten blitt mye stivere enn før. Men Elin Fadler synes det er verdt det. Rett og slett fordi hun endelig er kvitt den verste bankende hodesmerten.

Tar bilde av bevegelse

Abbas Montazems arbeid er ikke publisert i fine medisinske tidsskrifter. Den Heidelberg-utdannede legen mener likevel han har hjulpet de nærmere 30 norske pasientene som har besøkt ham i Tyskland.

— Jeg har vært interessert i nakker i 15 år. Jeg har undersøkt nakkebevegelser og forsøkt å finne ut mer om ustabilitet i nakken. Problemet med norske leger er at de tar røntgenbilder av nakken mens den er helt i ro. Da finner de ikke så mye. Jeg tar røntgenbilder av nakken mens den er i bevegelse. Da er det mulig å stille diagnose på en helt annen måte, sier Montazem til Bergens Tidende.

Er ikke i tvil

Ved Haukeland sykehus mente legen som vurderte Fadlers sak i fjor at metoden Montazem bruker er eksperimentell, og at det ikke finnes overbevisende dokumentasjon på at inngrepene virker. Sakkyndige er også i tvil om hendelsen i 1986 kan forklare Elin Fadlers smerter. Montazem selv er ikke i tvil om at Elin Fadler er blitt bedre. Han mener også at den konkrete skaden han fant hos Elin Fadler skriver seg fra ulykken i gymtimen i klasse 6 C i 1986.

For Elin Fadler var det denne uttalelsen som gjorde at hun gikk til sak mot Bergen kommune for å vise at det er kommunen som må ta ansvaret for den nakkeskaden hun pådrog seg. Hun mener at gymlæreren handlet uaktsomt fordi han stod med ryggen til da hun hoppet. Matten skal heller ikke ha vært plassert slik den skulle.

Tar ikke på seg ansvaret

I retten i går hevdet kommunen at den ikke har noe ansvar for det som skjedde.

— Det finnes ingen særskilte bestemmelser om hvordan høydehopp skal foregå, eller hvordan læ-reren skal legge opp høydehoppingen. Det var trist at Elin Fadler landet hardt og slo seg, men læreren kan ikke klandres. Derfor må kommunen frifinnes for erstatningsansvar, sa Bergen kommunes prosessfullmektig, advokat Karl Fartein Løseth.

Rettssaken fortsetter i dag.

SKADET NAKKEN: Bergen kommune vil ikke ta ansvaret for skaden Elin Fadler pådro seg i 1986. ARKIVFOTO: KNUT STRAND
ARKIVFOTO: KNUT STRAND