• Vi forbrukere tror det finnes en ansvarlig butikksjef, en snill mann på Stortinget eller noen på apoteket som sørger for at vi gjør trygge valg når vi kjøper kosmetikk. Sånn er det ikke, sier Tone Granaas, daglig leder i Grønn Hverdag.

Selv om produsentene ikke tilsetter noen ulovlige stoffer i produktene, kan summen av stoffene, en såkalt cocktail-effekt, gjøre deg syk. Det tar også tid å forby et stoff etter at forskerne har slått alarm.

— Forbrukerne har egentlig mye makt. Men vi har for lite kunnskap om konsekvensene når vi velger produkter. Norske forbrukere er naive, og er ikke blitt ansvarliggjort, sier Granaas, som etterlyser mer informasjon gjennom skolene.

- Hva er det som står på spill?

— Det er helsen vår. Noe så alvorlig som forplantningsevnen, fordi noen stoffer er hormonforstyrrende. Vi utsetter oss for fare for utvikling av kreft i visse tilfeller, eller fare for å utvikle allergier. Mange stoffer fremkaller allergi hos friske mennesker. Disse utsetter vi også barn for, fordi vi ikke vet bedre, sier Granaas.

Ber kosmetikkbransjen ta grep

I tillegg til at vi eksponerer oss for såkalt kortsiktige helseskader, peker hun på at mange stoffer i skjønnhetsprodukter er miljøgiftige. De lagres og hoper seg opp i naturen, og vi blir ikke kvitt dem.

- Tidligere i år testet Grønn Hverdag 73 vanlige, lovlige deodoranter som er å få kjøpt i Norge. Og dere anbefaler bare syv av dem uten forbehold. Dere er ikke hysteriske?

— Nei. Norske myndigheter fokuserer også på de samme stoffene som vi advarer mot. Vanlige deodoranter er spekket med miljøgifter og hormonforstyrrende og allergifremkallende stoffer. Vi anbefaler syv uten forbehold, og 11 med forbehold. De siste inneholder parfyme, men ikke de mest allergifremkallende stoffene, sier Granaas.

18 av deodorantene gjør det spesielt dårlig i testen. Flere av disse selges på apotek.

- Hvem er det som bør skjerpe seg?

— Kosmetikkleverandørenes forening, som ikke oppfordrer sine medlemmer til å ta et samfunnsansvar. Produsentene selv. Og myndighetene, som med dagens lovverk har muligheten til å bruke føre-var-prinsippet i større grad. Både myndighetene og lovverket er dinosaurer i forhold til oss forbrukere.Granaas viser til da det for tre år siden ble kjent at tåteflasker og smokker kan inneholde miljøgiften Bisfenol A (BPA).

— I løpet av få dager var disse produktene fjernet fra butikkhyllene. Fordi småbarnsforeldre ikke ville kjøpe dem, og fordi det fantes gode alternativer, sier Grønn Hverdag-lederen, som rapporterer om en positiv utvikling i markedet.

- Har et samfunnsansvar

Sist organisasjonen testet deodoranter, i 2008, havnet over halvparten på bunnplassering.

Direktør i Kosmetikkleverandørenes forening (KLF), Ingrid Standal, besvarer BTs spørsmål via e-post:

— Medlemmene i Kosmetikkleverandørenes forening tar et klart samfunnsansvar ved å markedsføre i henhold til et strengt regelverk spesielt for kosmetiske produkter. Kosmetikkforskriften krever at ingen produkter skal medføre helsefare ved normal bruk.

- Så dere garanterer at jeg som forbruker kan være trygg på at lovlige produkter ikke vil kunne skade helsen min?

— Det er en selvfølge at det ikke benyttes stoffer som kan være farlige i produktene. Det kan imidlertid aldri garanteres at ikke noen reagerer allergisk på et produkt, selv om produsentene gjør sitt ytterste for at dette ikke skal skje. 26 parfymestoffer som kan virke allergifremkallende er spesielt regulert, og hvis disse overstiger en viss andel, skal det opplyses på pakningen. Dette er for at allergikere skal kunne unngå disse stoffene. Det er også kjent at visse fargestoffer som benyttes i hårfarger, kan utløse allergi hos enkelte. Men dette forekommer svært sjelden. For å unngå uønskede reaksjoner av hårfarge anbefales å følge bruksanvisningen nøye, med test før farging av håret, skriver Standal.

Dette sier folk om sin parfymebruk

<b>VEGARD TILLUNG (snart 15), skoleelev, Sotra</b>-Jeg tipper ti? Jeg har klær med tøymykner og parfymert vaskepulver, deodorant og vanlig parfyme. Voks i håret og en kombinert sjampo og dusjsåpe. Det ble seks. Jeg ville trodd at det var flere. Jeg pleier aldri å tenke på hva som er i produktene jeg kjøper. Jeg tror jeg er representativ for gutter på min alder, ja.

VEGARD TILLUNG (14), skoleelev, Sotra:

— Jeg tipper ti? Jeg har klær med tøymykner og parfymert vaskepulver, deodorant og vanlig parfyme. Voks i håret og en kombinert sjampo og dusjsåpe. Det ble seks. Jeg ville trodd at det var flere. Jeg pleier aldri å tenke på hva som er i produktene jeg kjøper. Jeg tror jeg er representativ for gutter på min alder, ja.

<b>CARMEN COLOMBO, konsulent, Bergen</b>-Én? Jeg har vanlig parfyme på. Du tror jeg har flere? Sjampo, balsam, fuktighetskrem, deodorant, dusjsåpe, litt pudder og leppestift. Vaskepulver og skyllemiddel med parfyme. Det ble ti. Jeg pleier å være opptatt av hva produktene jeg bruker inneholder. Alt går jo inn i kroppen, og det aller meste inneholder parfyme.

CARMEN COLOMBO, konsulent, Bergen:

— Én? Jeg har vanlig parfyme på. Du tror jeg har flere? Sjampo, balsam, fuktighetskrem, deodorant, dusjsåpe, litt pudder og leppestift. Vaskepulver og skyllemiddel med parfyme. Det ble ti. Jeg pleier å være opptatt av hva produktene jeg bruker inneholder. Alt går jo inn i kroppen, og det aller meste inneholder parfyme.

<b>LENA ZAHLQUIST (25), student, Kleppestø</b>-To? Jeg tok på meg en parfyme i sted, og så har jeg en bodylotion som lukter parfyme. Og deodorant. Sjampo og balsam og dusjsåpe. Litt solpudder og rouge. Klærne har jeg vasket med parfymert vaskepulver og skyllemiddel. Det ble ti. Jeg er overrasket over at det var så mange. Helt vanlig mengde for meg.

LENA ZAHLQUIST (25), student, Kleppestø :

— To? Jeg tok på meg parfyme i sted, og så har jeg en bodylotion som lukter parfyme. Og deodorant. Sjampo og balsam og dusjsåpe. Litt solpudder og rouge. Klærne har jeg vasket med parfymert vaskepulver og skyllemiddel. Det ble ti. Jeg er overrasket over at det var så mange.

<b>MORTEN GRAFF (44), direktør, Bergen</b>-To? Tre? Jeg har deodorant, fuktighetskrem og en aftershave. Hårgelé, ja, og parfymert vaskepulver. Fem, da. Jeg er ikke så veldig bevisst på hvilke stoffer produktene inneholder, men jeg kjøper ikke det billigste. Da stoler jeg på at produsentene tar ansvar. Ellers er jeg mest opptatt av at produktet fungerer for meg.

MORTEN GRAFF (44), direktør, Bergen:

— To? Tre? Jeg har deodorant, fuktighetskrem og en aftershave. Hårgelé, ja, og parfymert vaskepulver. Fem, da. Jeg er ikke så veldig bevisst på hvilke stoffer produktene inneholder, men jeg kjøper ikke det billigste. Da stoler jeg på at produsentene tar ansvar. Ellers er jeg mest opptatt av at produktet fungerer for meg.