I en kronikk i Aftenposten i dag går Kripos-sjef Arne Huuse inn for å internere asylsøkere som ikke har et reelt behov for beskyttelse. Samtidig varsler Carl I. Hagen at Frp satser på et nytt hardkjør mot norsk innvandringspolitikk i valgkampen.

— Alvorlig

Det har fått Venstre-leder Henrik Glette i Bergen til å hente frem sin mest ironiske penn. «Det er kommet frem at nordmenn som velger å oppholde seg i Spania utover det som anses for ordinær ferie, ikke retter seg etter spanske skikker og sedvaner. Nordmennene nekter å lære seg mer spansk enn «cerveza, por favor», tviholder på fiskebollene og nekter å spise paella, og har motsatt seg å bytte ut reinlenderen med god spansk flamenco! Det har i tillegg vært ytret bekymringer fra spansk politi, som har merket en dramatisk oppgang i fyll og bråk med tilstrømningen av nordmenn», skriver Glette i en pressemelding ý og foreslår interneringsleire inntil nordmennene er fullstendig integrerte i den spanske kulturen og snakker godt spansk

— En humoristisk inngang på en meget alvorlig sak, forklarer Glette når bt.no snakker med ham. Huuse viser til at kun 25 prosent av alle grove narkotikaforbrytelser nå begås av nordmenn, mot 75 prosent for bare ti år siden.

Samtidig skriver han at av alle drapene som er begått i Norge fra januar 2001 og frem til i dag, så er 27 prosent av de domfelte/siktede personer av ikke-norsk opprinnelse.

- Som en bikini

— Statistikk er som en bikini, den viser noe pirrende og skjuler det vesentlige, sier Henrik Glette.

Og utdyper:

— Hvilke andre sosiale trekk kjennetegner dem som befolker kriminalitetsstatistikken? Kanskjelav utdanning, dårlige boforhold, en traumatisk barndom - og at de ofte er foreldreløse. Jeg vil tro at innvandrere også er overrepresentert på disse statistikkene. Dette må ses i en sammenheng. Man skulle formode at Kripos-sjefen var mer oppdatert på kriminalitetsforebygging enn som så, sier Glette.

Og hevder forslaget til Huuse også ville blitt en fiasko rent praktisk.

— Mye av den kriminaliteten Huuse refererer til, begås av illegale innvandrere. De vil jo uansett ikke bli internert.

HENRIK GLETTE.
FOTO: ODDLEIV APNESETH