I dag får ti vestlendinger beskjed fra Haukeland universitetssykehus om at de har pådratt seg klamydia. Samtidig kan nitti andre pustet lettet ut, denne gangen.

Alle har de hatt sex uten å ofre ordet «kondom» en tanke. En fornøyelse som kan svi i ettertid. Sjansen for å bli smittet øker nemlig for hver dag. Bare i løpet av 2002 ble det registrert 15.261 nye klamydiatilfeller i Norge.

Legene som utfører undersøkelsene har vanskelig for å fatte hvordan nordmenn kan «peise på» uten kondom uten å tenke på de mulige konsekvensene

— Folk som blir smittet av klamydia, bør huske en ting: Det kunne like gjerne vært hiv, sier professor Birgitta Åsjö ved avdeling for mikrobiologi og immunologi på Haukeland universitetssykehus.

- Kunne vært hiv

Hun mener norske menn og kvinner fullstendig ser ut til å ha glemt at tilfeldig sex kan føre til langt alvorligere ting enn graviditet og klamydia eller herpes.

— Klamydia-tallene viser tydelig at folk ikke bryr seg. Den sykdommen smitter kun gjennom seksuell kontakt. Hiv smitter på akkurat samme måte. Men her til lands er det veldig lav frekvens av hiv-smittede. Sjansen for å bli smittet er ganske liten. Det ser ut til å ha blitt en sovepute for folk, mener Åsjö.

Ifølge tall fra Nasjonalt Folkehelseinstitutt, var det ved nyttår registrert 2555 personer i Norge med hiv.

205 av disse ble smittet i løpet av 2002. Det er det høyeste tallet for nye smittetilfeller siden 1985.

De aller fleste heteroseksuelle som får hiv, blir ifølge statistikken smittet utenfor Norges grenser. Professor Åsjö tror deler av årsaken er at nordmenn er like slappe med prevensjon også når de er ute på reise.

Dårligst i kondombruk

I går offentliggjorde Dagbladet.no en uhøytidelig undersøkelse som viste at 19,0 prosent av deres mannlige lesere og 13,7 prosent av de kvinnelige har hatt ubeskyttet sex i løpet av sommerferien.

Legg så til at Norge ifølge RFSU har det laveste kondomforbruket i Norden.

— Hva skal en si til slikt? Det er risikoatferd av verste sort. Dessuten virker det som om nordmenn er vel så uforsiktige i utlandet som når de er hjemme, sier Laila Stang, generalsekretær i Pluss-LMA (Landsforeningen mot Aids).

Foreningen er nå i full gang med å forberede en informasjonskampanje for å få folk til å forstå at hiv er noe som angår absolutt alle.

— Folk tenker ikke på hiv lenger. Det bekymrer oss veldig, sier Stang.

Hiv blir «ufarliggjort»

Professor Åsjö tror at alle fremskrittene som er gjort innen hiv-medisinering kan være en av årsakene til at folk ikke lenger ser ut til å ta det livsfarlige viruset så alvorlig.

Hun advarer likevel alle på det sterkeste mot å tro at hiv er blitt det spor mindre farlig med årene.

— Hiv-diagnosen er ikke lenger en dødsdom på samme måte som den var for noen år siden. Det er fullt mulig for en smittet å leve et langt og godt liv. Men hiv legger enorme begrensninger på livet til den som blir rammet, så enhver har fortsatt et ansvar for å se til at man ikke blir smittet, sier Åsjö.