Gårdsplassen midt inne i den mørke skogen bader i sol og stillhet. Den grønne lungen fremstår som enhver hytteeiers drøm. Selv ikke en blå politiskjorte forstyrrer bildet av den komplette idyll for en som ser stedet for første gang.

Men for søstrene Janniche og Vibeche Spjeld brer uhyggen seg mer og mer for hvert skritt de tar. Selv med politibetjent Torstein Tylden i ryggen nærmer de seg landstedet sitt med stor skepsis.

Med ett ser Janniche at hyttedøren står åpen. Denne gangen også.

— Nei, nå har de vært her igjen!

— Jeg husker godt at jeg låste på lørdag, sier Vibeche.

Politibetjent Tylden kaster et blikk på døren og konstaterer umiddelbart at den er brutt opp. Tyvene har nøyd seg med småting. Kun en vedboks og en tallerkenhylle er tatt. Denne gangen.

— Jeg blir snart løyen av dette. Jeg er sikker på at det er noen som prøver å jage oss vekk herfra. Vi tør knapt være her lenger, og i alle fall ikke uten mannfolk tilstede, sier Janniche oppkavet, mens den uniformerte går i gang med å sikre spor.

Anneks sprengt i filler

I oktober er det seks år siden søstrenes far, Jan Arne Spjeld (62), forsvant fra denne hytten. Han er aldri funnet. Politiet antar at 62-åringen har falt i elven, eller vært utsatt for en ulykke. De pårørende klarer derimot aldri å fri seg fra tanken om at familiefaren kan være utsatt for noe kriminelt.

Mistanken deres er blitt styrket av en rekke pussige hendelser i tiden etter 62-åringens mystiske forsvinning.

Sommeren 1998 ble et hytteanneks på eiendommen sprengt i fillebiter av dynamitt. Det er også funnet en rakett på eiendommen, og det har vært en rekke innbrudd i en av hyttene.

— Som regel har det ikke vært stjålet noe. Men vi kunne se at det hadde vært folk inne. Det har vært både fotspor og rester i ovnen, forteller Janniche.

Ukjente vil kjøpe

I tillegg har familien flere ganger fått oppringninger fra folk på Os og i Bergen som er interesserte i å kjøpe eiendommen.

— Jeg fatter ikke hvorfor de ringer. Vi har jo ikke annonsert noe for salg, og kommer ikke til å gjøre det heller. Dette er en eiendom som har vært i familien i flere mannsaldre. Det er ikke bare å knipse i fingrene og kvitte seg med et slikt sted. Vi har mange minner og følelser knyttet hertil, sier Janniche.

Forrige helg var det nok en gang uvedkommende på besøk, denne gangen i hytten som Jan Arne Spjeld bodde i da han forsvant. Tyvene forsynte seg blant annet med et kråskap, antikke kister, en kobberplate - og familiebilder!

Trolig er det de samme som har vært på ferde også denne uken.

Føler seg overvåket

Søstrene Spjeld har ingen tro på at det er vanlige tyver som har vært på ferde.

— Hvorfor skulle de komme tilbake for å stjele en vedboks og en tallerkenhylle? Dette er folk som er ute etter å skremme vettet av oss. Kanskje folk som er ute etter stedet vårt, mener Janniche.

Begge søstrene føler seg overvåket, og gir klart uttrykk for at de ikke ønsker å være alene igjen på eiendommen når BT og politiet drar. Vibeche drar frem gressklipperen for å få gjort mest mulig mens det er folk tilstede.

— Vi har en følelse av at stedet holdes under oppsikt. Da vi var her med letemannskapene etter at far forsvant, var det noen som fikk øye på en mann oppe i skogen. Han stod og så ned på oss helt til han ble oppdaget. Da forsvant han, forteller Vibeche.

Spjeld-familien setter nå sin lit til at politiet skal finne ut hvem som har plaget dem i alle disse årene.

— Tapet av faren vår er tungt nok å bære. Når dette kommer på toppen, blir det mer enn vi klarer å takle, sier Janniche.

Følg mysteriet i kveld på TVHordaland.