Torsdag skrev bt.no om en dumper som skal ha trillet ned en bakke og deretter veltet under arbeid på steinknuseverket Halsvik Aggregates.

Ifølge en ansatt bt.no har snakket med, sto dumperen opprinnelig på en bakketopp, før den begynte å rulle og deretter veltet. Årsaken til uhellet er ifølge tipseren at parkeringsbremsen er ødelagt. Til alt hell var det ingen i den 100 tonn tunge anleggsmaskinen da den forsvant ned bakken.

— Det var veldig dramatisk før vi fikk oppklart om det var folk i bilen eller ikke. Det kunne jo endt med dødsfall, sier tipseren.Han forteller at Halsvik Aggregates, som er et steinknuseverk, er en travel arbeidsplass. Minst 20 personer skal ha vært på jobb da uhellet skjedde.

Mannen bt.no har snakket med, sier han selv er en av dem som daglig bruker maskinene, og at de er i dårlig forfatning. Likevel er han ikke redd på jobb.

- Utsatte polakker

— Selv føler jeg meg trygg, fordi jeg har lært meg hva som feiler hver enkelt maskin vi bruker. Men det jobber en del polakker her som ikke kan språket så godt. De er ikke like godt informert, og er dermed mer utsatt.

Etter hans oppfatning er ledelsen fullt klar over sikkerhetsproblemene med maskinparken.

Intern granskning

— Det kan jeg verken bekrefte eller avkrefte, sier Chris Higgs, talsperson for Aggregate Industries, som eier Halsvik Aggregates.

Ingen av lederne ved anlegget i Sløvåg ville kommentere ulykken ovenfor bt.no, men henviste til PR-avdelingen ved hovedkontoret i England.

— Dumperen har blitt parkert og vil gjennomgå en inspeksjon av bremsesystemet. Alt vi vet er at dumperen har rullet ned fra en bakke og tippet. Lenger har vi ikke kommet ennå, sier Higgs.

Han sier de ser svært alvorlig på hendelsen, og vil ha en omfattende granskning for å finne ut hva som har skjedd.

- Arbeidstilsynet vet ingenting

Ifølge tipseren er Arbeidstilsynet ikke varslet om saken.

Det bekrefter Jan Lien, seniorinspektør i Arbeidstilsynet, som sier arbeidsgiver er pliktig å melde fra til dem i dette tilfellet.

— Sånn som det høres ut, er det opplagt at denne hendelsen skal meldes til Arbeidstilsynet, sier han.

Chris Higgs kan ikke si noe om hvorvidt hendelsen har blitt meldt inn for myndighetene.

— De har full anledning til å sende oss meldingen når de har bedre innsikt i hva som har hendt. Så vil vi mest sannsynlig ta et tilsyn, sier Lien.