Kvamskogen i Kvam herad er et populært hytteområde og skieldorado for folk i Hordaland, og fyrverkerioppskytning på påskeaften har vært en tradisjon i mange år.

— Slik har det vært så lenge jeg kan huske, sier Torkjell Kjosås ved Kvamskogen vaktsentral.

Hyttefolket finner frem fyrverkeri de har spart fra nyttårsaften, og skyter opp raketter fra hyttene sine.

- Stjeler ressurser

Brannsjef i Kvam, Bjørn Johansen, har sett seg grundig lei på denne tradisjonen, og minner om at fyrverkerioppskytning er strengt ulovlig alle dager unntatt nyttårsaften mellom klokken 18.00 og 02.00.

— Dette er noe forbasket tull som stjeler våre ressurser. Dette må det bli en stopp på nå, sier Johansen, som forteller at de får en klagestorm fra andre hytteeiere hvert år.

— Folk har reist til fjells for å ha fred og ro, ikke for å oppleve fyrverkeri, som mange fordrar. Det skaper misnøye, sier brannsjefen.

Han understreker at det er politiet som håndterer loven, men vil selv appellere til folks sunne fornuft.

— I verste konsekvens risikerer man at en stakkar med signalpenn ikke får hjelp.

Bøter på 5000 kroner

  • Dette er en uting som bør avvikles snarest. Jeg vil henstille folk til å kutte ut denne aktiviteten, sier lensmann i Kvam, Terje Kvalvik.

Politiet fikk flere klager på fyrverkeribruk i fjor, men ingen ble bøtelagt etter det lensmannen kjenner til. Nå varsler han endring, og minner om at politiet har aktiv patruljetjeneste i det aktuelle tidsrommet på påskeaften.

— I den grad vi får anmeldelser eller selv observerer bruk av fyrverkeri, vil vi skrive ut bøter på inntil 5000 kroner.

— Fyrverkeri fører med seg unødvendig støy i en høytid hvor man skal ha fred og ro på hytten. Mange har med seg kjæledyr som reagerer, sier lensmannen.

Han understreker at forbudet er forankret i at det følger skader med fyrverkeri.

- Glem rask hjelp ved brann

Bjørn Johansen frykter at hyttebrann kan bli resultatet av uvettig rakettoppskytning. Dersom det brenner i hytten din, kan du slett ikke regne med snarlig hjelp.

— Med dagens organisering kan folk bare glemme at vi kommer raskt opp. Det går i hvert fall 12 minutter før vi er der med første bilen.

Har du erfaringer med fyrverkeri på Kvamskogen i påsken? Skriv gjerne en kommentar.