Høsten 1994 startet den 18 år gamle Stian Njøten på Olavskolen på Bømlo.

Samme høst ble det familien Fagereng på Bønes mener er terrorisering av dem, intensivert. Ruteknusinger, terrortrusler og ran, er noe av det som blir meldt til politiet.

Fredag stilte Stian Njøten opp i Se og Hør og fortalte at det var han som sto bak terroriseringen. Ukebladet fortalte i detaljer om hvordan Njøten hadde tatt oppdraget med å lamme ekteparet.

Njøten hevder også å ha vært en del av et brutalt torpedomiljø.

– En bløffmaker

Opplysningene kommer overraskende på Njøtens tidligere lærere på Olavskolen.

–Han hadde god fantasi og likte å fortelle historier. Noen ganger var vi ikke så sikre på at historiene stemte, sier lærer Tjøstolv Songedal.

Han kaller Njøten en positiv og glad gutt med normale humørsvingninger for ungdom på hans alder.

En annen lærer, som vil være anonym, reagerer sterkt på Njøtens forklaring om terroren mot Fagereng.

–Njøten er en av de mest uetterrettelige elever jeg noen gang har hatt. Det han forteller til Se og Hør, fremstår som renspikket galskap. Det forundrer meg at det blir tatt for god fisk, sier læreren.

Vedkommende beskriver Njøten som en hyggelig elev, men samtidig svært aktiv og med lav impulskontroll.

– Han var en bløffmaker som likte å fremstille seg som tøffere enn andre. Han lagde mye støy rundt seg.

Et halvt år etter folkehøyskolen ble Njøten tatt for ranet av Skålevik postkontor i Bergen. Ryktet om ranet spredte seg i folkehøyskole-miljøet.

– Det ble jo omtalt som et av historiens mest klønete ran, sier en tidligere lærer. Også i dommen fra 1997 ble ranet omtalt som amatørmessig.

Forundring hos politiet

Også flere av de sentrale politifolkene som i sin tid var involvert i etterforskningen av rådmannssaken, tviler på sannhetsgehalten i Njøtens fortellinger.

Ett av spørsmålene de stiller, er hvorfor noen skulle noen hyre inn en 18 år gammel skoleelev som torpedo når oppdraget var å terrorisere rådmannen i landets nest største by. Noen «hovedmann» kan han under ingen omstendigheter ha vært, mener de.

BT har gjentatte ganger forsøkt å ta kontakt med Stian Njøten uten å lykkes.

Njøten skal nå befinne seg i utlandet. Når han kommer hjem, vil han bli avhørt av politiet.

SNAKKER HAN SANT?: Flere tviler på at Stian Njøten virkelig kan ha vært hovedmannen bak det som skal ha vært planlagt terrorisering av familien Fagereng. Arkivfoto: RUNE NILSEN