Sønnen (9) til Vibeke Blomvågnes i Ravnefjellet sameie i Fyllingsdalen hoppet på trampolinen da han fant noe merkelig.

— Han kom løpende og sa «se hva jeg har funnet», og viste meg et prosjektil, sier Blomvågnes.

Hun fikk sønnen til å vise hvor han hadde funnet det. Så ringte hun politiet, som kom på befaring på stedet. Hun viste også et hull i trampolinen der hun tror kulen har kommet inn.

— Jeg ble nervøs. Tenk om ungene hadde vært der. Jeg kjenner på den frykten, og jeg tør nesten ikke å la de gå ned der igjen, sier Blomvågnes.

Sperret av skytebanen

Noen hundre meter fra boligen til Blomvågnes ligger Krohnegården skytebane, der Bergen pistolklubb holder til.

Politiet bekrefter at de fikk melding om prosjektilfunnet i 16-tiden onsdag.

— Vi fikk melding om at noen oppe i Riplegården hadde funnet et prosjektil liggende på en trampoline i hagen etter at det var drevet med skyting på Krohnegården skytebane, sier operasjonsleder Terje Magnussen i Hordaland politidistrikt.

HULL: Til venstre ses hullet i nettet, der Blomvågnes mener kulen har kommet inn. - Det er mye større enn de andre hullene, sier Blomvågnes.
Privat
SKREMT: - Jeg ble ganske nervøs. Tenk om ungene hadde vært der, sier Vibeke Blomvågnes etter funnet til sønnen.
Privat

På grunn av funnet har politiet midlertidig stengt skytebanen og sperret den av.

— Stengingen er opprettholdt av en jurist her på huset, og det er opprettet en undersøkelsessak, sier Magnussen.

Saken vil bli fulgt opp torsdag og det vil bli gjort en ny vurdering av hvorvidt banen fortsatt skal holdes stengt.

Lang konflikt

I årevis har det vært problemer mellom pistolklubben og Ravnefjellet sameie, som ligger like ved. Begge parter skal ha anmeldt hverandre opptil flere ganger.

— Vi har anmeldt for falsk anmeldelse og bevisforfalskning. Saken ble henlagt, men vi har klaget på henleggelsen, sier styreleder i Bergen pistolklubb, Øystein Fykse.

Han understreker at banen er godkjent av politiet, og at den har eksistert mye lenger enn Ravnefjellet sameie.

— Hvorfor havner alltid rikosjetter i samme boligfelt, som er de samme som klager på støy fra oss? Vi ønsker å drive seriøst, og hvis det virkelig ble funnet rikosjetter ville vi gjort alt vi kunne for å finne ut av det. Vi er ganske oppgitte, sier Fykse.

Han sier at banen bare er delvis stengt.

— Den er åpen for skyting med 22 kaliber, men ikke høyere kaliber, sier Fykse.

- Aldri vært redd

Styreleder i Ravnefjellet sameie, Alf Ove Lindås, har ikke vært styreleder lenge, men kjenner forhistorien når det gjelder skytebanen.

— Beboere hos oss har fra tid til annen funnet prosjektiler på sitt område, sier Lindås.

Han sier at det forrige styret avsluttet saken som gjaldt skytebanen og at det er opp til hver enkelt beboer å eventuelt foreta seg noe.

— Som privatperson kan jeg si at jeg aldri har vært redd for å få en kule i hodet her, og jeg har bodd her i 19 år, men jeg vet at det har vært et samtaleemne, sier Lindås.

BA skrev om et av tilfellene der beboere skal ha fått et kulehull i en teltduk, og det ble funnet prosjektilrikosjetter.

Krimteknikere konkluderte da med at det var svært lite sannsynlig at prosjektilene stammet fra nedfall av rikosjetter fra skytebanen, men at de kunne stamme fra barn som hadde plukket dem med seg fra skytebanen.

Når det gjaldt teltduken, mente ikke politiet at hullet var forårsaket av en kule.

— Hullet er laget innenfra og stammer ikke fra en rikosjett. En rikosjett ville uansett falt ned med en hastighet tilsvarende sin egen tyngdekraft, og en kule av dette kaliberet ville ikke klart å trenge gjennom duken, sa politibetjent Lars Morten Lothe til BA da.

- Bare tull

Vibeke Blomvågnes har bodd i sameiet i 19 år, og aldri opplevd noe lignende. At naboene fabrikkerer bevis mot skytebanen, avviser hun.

— Det er bare tull. Det har ingenting med det å gjøre. Vi bor egentlig ganske langt inne i veien, og de som har fått det før, bor nærmere skytebanen enn oss, sier Blomvågnes.

Hun anslår at hun bor et par hundre meter fra skytebanen, og det er en liten bakke mellom boligen og skytebanen.

— Jeg husker en gang jeg satt ute med en nabo da vi hørte noe komme. Vi dukket ned og hørte noe som minte om et smell i veggen. Da skjønte jeg ikke hva det var, og kunne ikke tro at det kom derfra, sier Blomvågnes.