Øystein Aa (29) var den første som kom kjørende, etter at en trekkvogn hadde havnet i Nipetjørna. Nordfjordingen kom kjørende nordfra og var med fergen fra Lavik til Oppedal.

— Han var allerede havnet i vannet da jeg kom. Jeg så sporene i veien og autovernet som var knekt ned. Først da jeg var kommet 40–50 meter forbi fikk jeg stoppet og rygget litt tilbake. Nødblinken på, og så sprang jeg bakover, forteller Øystein Aa til bt.no.

— Hørte han ropte

  • Først da hørte jeg han ropte. Jeg kom meg ned de 6–7 meterne ned til vannet, det var veldig glatt og jeg holdt på å skli ut i vannet, forteller Aa.

Samtidig kom en lastebil over bakketoppen.

Det var om lag 4 centimeter tykk is på Nipetjørna. Trekkvognen havnet fem til seks meter fra land. Det var helt mørkt, men nede i vannet var billysene på.

Duppet under flere ganger

  • Jeg fikk kontakt med sjåføren. Fjernet noen isflak og prøvde å få han til å svømme mot meg. Han hoppet uti, men duppet under flere ganger. Dermed måtte jeg også hoppe uti vannet. Jeg sto med vann til brystkassen, da jeg fikk tak i han. Det var helt uvirkelig, nett som på film, forteller Øystein Aa til bt.no.

— Klarte akkurat å få tak i han, og få han ut av vannet. Da våknet han litt mer opp, forteller Aa.

Dradd i stropp

Lastebilsjåføren som kom til, fikk kastet ned en lastestropp. Den festet de rundt den kalde og våte tyskeren. Sjåføren ble dradd opp i fjæresteinene og opp skråningen til veien.

Aa var så utslitt at han også måtte ha hjelp for å komme seg opp på veien.

Sammen fikk de av de våte klærne på tyskeren og båret han inn i bussen.

Tørre klær i bilen

Først da dette var gjort fikk Øystein Aa av seg sine egne våte klær.

— Heldigvis hadde jeg vært hjemme Hyen i helgen og hadde tørre klær i bilen, sier han.

Helten kjørte selv videre til Bergen. Til en varm kopp te og en preik med søsteren sin.

privat
Alice Bratshaug
Alice Bratshaug