President Barack Obama lot seg nesten overbevise av Thorbjørn Jagland om at han fortjener fredsprisen.

Den amerikanske presidenten anla en noe løsere tone under banketten enn hva han tillot seg i nobelforedraget tidligere på dagen.

— Komitélederen holdt en glimrende tale. Jeg ble nesten overbevist om at jeg fortjente prisen, sa Obama.

Han spøkte med at han måtte fatte seg i korthet fordi han var utslitt etter den lange talen i Oslo rådhus, men tok seg tid til å hylle Nobelkomiteens historiske funksjon.

— Prisen har hatt en helt spesiell evne til å løfte dem som ellers blir glemt. Verden takker dere for jobben dere gjør, sa Obama. I særdeleshet trakk han fram Martin Luther King jr. som fikk prisen i 1964.

— Prisen ga vind i seilene til en bevegelse som delvis er å takke for at jeg og Michelle er her i dag, sa Obama, som avsluttet talen med å heve vinglasset til et helnorsk «Skål!».

Helnorsk meny

Presidenten fikk virkelig smaken av Norge under nobelbanketten. Både reinsdyr, elg, torsk og akevittsorbé sto på menyen. Til gjengjeld var vinen til hovedretten fra California.

Først fikk de celebre gjestene servert speket reinsdyrfilet og røykt gårdsand, etterfulgt av torskefilet fra Mørekysten og akevittsorbé som hvilerett. Hovedretten var einebær- og timianmarinert elg, og til dessert ble det karamell- og sjokoladeglasert bananmousse med peanøttmarengs.

Obama satt mellom kong Harald og Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland under banketten, og fjernsynsbildene kunne røpe at tonen var svært god, nærmest kameratslig, mellom det norske og det amerikanske statsoverhodet.

På den andre siden av bordet tok stortingspresident Dag Terje Andersen og statsminister Jens Stoltenberg plass. Michelle Obama hadde USAs norgesambassadør Barry White ved sin side.

Kom sent

Sist av gjestene ankom nobelkonsertens konferansier, skuespilleren Will Smith med kone. De to ble angivelig forsinket av menneskemassene utenfor Grand, og måtte bryte den kongelige etikette ved å sette seg til bords etter kongen.

Parlamentarisk leder Bård Vegar Solhjell i SV møtte full av forventning til sin første nobelbankett. Han tok kritikken fra Frps leder Siv Jensen tidligere på dagen med stor ro. Jensen mente at særlig SV burde merke seg president Barack Obamas uttalelser om behovet for militær maktbruk.

— Det viser Siv Jensens manglende statsmannsevner å tro at Obamas formuleringer skal være myntet på SV. De var snarere rettet mot tidligere president George W. Bush og høyresiden i amerikansk politikk, sier Solhjell til NTB.

Siv Jensen ankom for øvrig nobelbanketten sammen med Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande, og fleipet om at en ny politisk allianse var stilt til skue.