• Mange er blitt offer for manipulasjon og tror at det å drepe forsvarsløse, barbente barn på flukt i Afghanistan er måten å bekjempe terrorisme på, sa Zoia Grannes på Tårnplass i Bergen lørdag.

Det er lørdag ettermiddag på Tårnplass. Fred Ove Reksten er forsanger, men mange av tilhørerne synger med:

«I natt eg drøymde noko som eg aldri har drøymt før, eg drøymde det var fred på jord, ja, fred i nord og sør.»

Antikrigsnettverket i Bergen arrangerer torgmøte mot terror og krig. Foran Tinghuset står folk med paroler.

«Ingen norsk støtte til NATO-hevntokt.» «Nei til rasisme ý islam er ikke fienden.» «Nei til USAs aggresjon mot folk og land i den 3. verden.» «Kriminaliser terrorismen — støtt ofrene.»

Zoia Grannes fra Kvinneligaen for fred forteller om telefonsamtalen hun samme dag har hatt med en sveitsisk journalist og krigsmotstander.

— I forbindelse med høringer om Tsjetsjenia stod en taus gruppe franske kvinner med plakater mot krig. Det føltes plutselig som vi, krigsmotstanderne, er en liten øy i et brølende, opprørt hav, refererer Zoia Grannes i sin appell til de fremmøtte.

Hun beskriver hvordan blodet fryser til is når lederen for verdens mektigste land foreskriver medisin som til forveksling er lik terroristenes og signaliserer forakt for menneskeliv.

— For det første heter det: «Den som ikke er med oss, er med terroristene. Nøyaktig Stalins favorittord: «Den som ikke er med oss, er imot oss.» Vi skal dilte med og hjelpe USA å bombe sivile i Irak, Jugoslavia og Afghanistan. Vi skal ha medfølelse for de amerikanske ofrene, men ikke for disse annenrangsmenneskene, understreker Grannes.

Hun oppfordrer folk til å melde seg inn i fredsorganisasjoner, gjøre noe for våre barn og barnebarns fremtid på jorden.

— La oss kunne si at vi har i hvert fall forsøkt å stå imot galskapen, avslutter Zoia Grannes til applaus.