Bedre blir det ikke at de næringstunge departementene olje og energi, næring og fiskeri får statsråder fra Nord-Norge, mener Sjursen. Olje— og gassindustrien, energi og fiskeri er alle sentrale i næringslivet på Vestlandet.

— Sett med Vestlandets øyne er det skuffende at landets ledende eksportområde ikke har et eneste regjeringsmedlem innenfor disse områdene, sier Egil Herman Sjursen.

Oljefylker ute

Den nye nærings- og handelsministeren, Odd Eriksen (Ap), kommer fra Nordland. Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) kommer fra samme fylke, mens fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) er fra Finnmark.

Fra Hordaland fikk Lars Sponheim (landbruk), Erna Solberg (kommunal og regional), Laila Dåvøy (barn- og familie) og Victor Norman (arbeid og administrasjon) plass ved kongens bord i 2001.

— Vi hadde ønsket oss noen næringstunge departementer, inkludert kultur, her vest. Når Rogaland og Agder-fylkene er falt helt ut betyr det at departementene for næringsutvikling ikke har noen statsråder fra tyngdepunktet i norsk oljeindustri, sier Egil Herman Sjursen.

Han sier de er glade for utnevnelsen av Anne-Grete Strøm-Erichsen, men at posten som forsvarsminister kun har mindre betydning for fylket. Sjursen understreker samtidig at regjeringen vil bli målt på politikk og ikke på personer.

- Uten innflytelse

Fylkesvaraordfører i Hordaland, Tom-Christer Nilsen (H), reagerte slik da BT leste opp den nye regjeringen for ham i går ettermiddag:

— Oi.

— Hordaland hadde fire statsråder, men sitter nå igjen med forsvarsdepartementet. Hva betyr det?

— Det er en lett urolig tanke. Hordaland har kommet dårlig ut, sier Nilsen.

Han mener det er forunderlig at statsminister Jens Stoltenberg ikke har klart å finne noen med bakgrunn på Vestlandet til olje- og energiministerposten. I tillegg er Nilsen urolig for at fiskeriministeren nok en gang kommer fra Nord-Norge.

— Vestlandet er den største fiskeriregionen, men dette faktumet ser ut til å mangle i den nasjonale politikken, sier han.

Tom-Christer Nilsen mener Hordaland i realiteten nå er uten innflytelse i regjeringen. Posten som forsvarsminister er ikke nok til å forandre på det.

— Nå blir det ekstremt viktig for oss å finne representanter fra Hordaland i komiteene, sier Nilsen.