Tore Eikeland ble hyllet som en fremsynt, inspirerende og usedvanlig talentfull politiker da legatet i hans navn ble opprettet på Raftohuset i dag.

Til stede var blant andre Arbeiderpartiets partisekretær, Raymond Johansen, og Peter Slowe, grunnleggeren av organisasjonen Projects Abroad, som samarbeider med legatet.

— Berørte mange

Slowe traff Eikeland i London noen måneder før terrorangrepet 22. juli 2011. Da han hørte at den unge AUF-politikeren ble drept på Utøya, bestemte han seg for å opprette legatet i 21-åringens navn.

den unge AUF-politikeren Tore Eikeland ble drept på Utøya. Torsdag ble han hyllet. ARKIVFOTO: VEGAR VALDE

— Det sier mye om Tore at det ene møtet i London gjorde så sterkt inntrykk på Peter Slowe. Til tross for sin unge alder har Tore berørt veldig mange mennesker, sier Raymond Johansen.Slowe sier han særlig merket seg at Eikeland satte seg godt inn i sakene han tok stilling til.

— Jeg var imponert over hvordan han forberedete sine argumenter. I motsetning til mange andre hadde han solid grunnlag for sine standpunkter. Jeg ble sterkt berørt da jeg hørte om den enorme tragedien 22. juli, og at Tore var drept på Utøya, sier Slowe.

Fikk 10.000 pund

Han kunne fortelle at han dagen før hadde fått en sjekk på 10.000 pund til legatet, fra en giver i finansbransjen.

— Prosjektene legatet støtter er helt i Tores ånd, og vi vil alltid ha hans ideer i minne. Navnet hans lever videre, sier Slowe.

Så langt har legatet støttet utbyggingen av vannforsyningen i Akokoa, en landsby i Øst-Ghana. De om lag 500 innbyggerne har fått mer stabil tilgang på vann, og har også fått støtte til å utvikle kyllingoppdrett.

Legatet jobber også med å bygge boliger for lærere, slik at de skal slippe å pendle over lange avstander for å komme seg til skolen.

— Tore var sterkt engasjert i internasjonale spørsmål, i en tid da Norge er blitt mer introvert og mindre opptatt av verden rundt oss. Tore tok alltid opp internasjonale spørsmål i partisammenheng, og det ble nesten pinlig synlig hvor lokalt orienterte vi andre var, sier Raymond Johansen, som sammenliknet 21-åringen med Einar Førde.

- Savner ham

— Tore var engasjert, spissformulert og direkte. Jeg savner ham veldig, sier Johansen.

Tore Eikelands far, Ragnar, synes det var en todelt opplevelse å være til stede på Raftohuset da sønnen ble hyllet.

— Det er sterkt å høre hva folk sier om ham, samtidig som det er veldig emosjonelt. Jeg synes arbeidet som blir gjort er en innertier med tanke på hvordan Tore var. Det er helt i hans ånd å jobbe for like muligheter for alle, uavhengig av bakgrunn, sier han.

Foreldrene har vært i Ghana og sett på legatets arbeid der.

— Jeg har stor tro på prosjektene. Senere kan det bli aktuelt med prosjekter i Uganda, og kanskje også Øst-Europa, som Tore var veldig engasjert i, sier Ragnar Eikeland.