GORDON ANDERSEN

EIR STEGANE

For fjerde gang på drøyt ett år leder politiets etterforskning av en narkosak til en fange i ett av Bergens fengsler. Denne gang er det ingen hvem som helst som blir hanket inn. Tirsdag gikk politiet inn på cellen til en 31 år gammel litauer som soner en dom på ni år for narkotikakriminalitet.

Da 31-åringen ble dømt i 2004, satte politiet merkelapper som «storkriminell», «narkohai», «samfunnstrussel» og «kynisk bakmann» på litaueren.

— Han drev et narkotisk supermarked, sa statsadvokat Jarle Golten Smørdal, under rettssaken mot ham i 2003. Profesjonelt apparat

31-åringen er siktet for å ha en viktig rolle i det politiet omtaler som en av de største narkosakene som har vært etterforsket i Bergen.

— Vi har grunn til å tro at dette er organisert innførsel med et profesjonelt avsenderapparat med base i Litauen, sa politiadvokat Rudolf Christoffersen da BT skrev om saken tidligere i sommer.

Politiet har siden tidlig i vår vært på sporet av aktørene i saken.

BT har tidligere skrevet om tre nordmenn og to litauere som allerede sitter fengslet i saken. Politiet har beslaglagt 6,5 kilo amfetamin, men frykter at dette bare er en liten del av alt stoffet som kan være smuglet fra Litauen til Bergen gjennom en lengre periode.

Avslørt av lapp

30. april i år pågrep politiet to bergenserne i 20-årene med to kilo amfetamin i en bil i Sandviken. Nærmere undersøkelser viste at de to hadde hatt utstrakt mobilkontakt med en 28 år gammel bergenser, som sonet en dom på fem år for narkotika i Bjørgvin fengsel.

Da 28-åringen ble løslatt i slutten av mai, gikk det bare elleve timer før han ble tauet inn av politiet igjen, mistenkt for å ha styrt de to mennene i 20-årene med ordrer fra fengselet.

Der hadde han hatt lovlig og fri tilgang på telefonkioskene. Under ransakingen av 28-åringen fant politiet også en lapp med et telefonnummer og et kontonummer. Dette viste seg å ha tilknytning til den 31 år gamle litaueren som politiet nå har fått fengslet. Politiet fant ut at også en av de to som ble tatt med to kilo amfetamin i ryggsekken, hadde ringt telefonnummeret på denne lappen. Slik mener politiet at de ulike siktede i saken knyttes sammen.

Sonet sammen i Bergen

Den 28 år gamle bergenseren og den 31 år gamle litaueren har tidligere sonet på samme avdeling i Bergen fengsel. Politiet mistenker at de har vært sammen om å organisere trafikk av store mengder amfetamin fra Litauen til Bergen. 28-åringen skal ha styrt mottakerapparatet, mens litaueren skal ha formidlet kontakt i Litauen.

Politiet har nå i flere uker holdt øye med litaueren i Bergen fengsel, før de pågrep han tirsdag morgen.

31-åringen er nå fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud og må sitte to av ukene i total isolasjon.

Han har erkjent at lappen som ble funnet hos 28-åringen med et banknummer og kontonummer har hans håndskrift.

Han erkjenner også at banknummeret er hans eget, men at mobilnummeret tilhører en kamerat i Litauen. Politiet vet at dette nummeret er blitt brukt av en av de andre siktede i saken.

Advokat Kaj Wigum forsvarer 31-åringen.

— Av hensyn til at saken gikk for lukkede dører kan jeg ikke kommentere noe, sier Wigum.

Pumpet inn amfetamin

31-åringen regnes som en storfisk hos narkopolitiet, og soner en av de tyngste dommene for narkokriminalitet blant de innsatte.

— Denne ligaen har pumpet inn amfetamin og Rohypnol til Bergen over lang tid, sa statsadvokat Jarle Golten Smørdal da saken ble behandlet i retten og 2003 og 2004. Det var ingen formildende omstendigheter i dommen mot den da 28 år gamle mannen. Han ble funnet skyldig i å ha innført betydelige mengder med både kokain, heroin og amfetamin, i tillegg til at han hadde tatt inn nær 22.000 Rohypnol-tabletter fra Litauen i tidsrommet 2001-2002. Han hadde tjent anslagsvis en million kroner på handelen.

31-åringen ble regnet som et bindeledd mellom litauiske leverandører og distributører i Norge.

— Det var en mulighet til å tjene noen raske penger. Kjekt å ha med seg tilbake til Litauen, tenkte jeg. Hvem som hadde regien, vet jeg ærlig talt ikke. Det var flere ledd mellom meg og toppen, sa 31-åringen da han ble intervjuet av Bergens Tidende høsten 2004, der han ble presentert som pilletrilleren.