RUNE CHRISTOPHERSEN

Dersom de to blir dømt etter tiltalen, vil dette være en av de største narkosakene i Bergen noensinne. De to har erkjent delvis straffskyld, og innrømmer befatning med noe av stoffet.

Vil inndra biler og kunst

Far og sønn har hatt et skyhøyt forbruk som de ikke har kunnet finansiere på lovlig vis, ifølge påtalemyndigheten. Statsadvokaten har bedt om inndragning av stort sett alt de eier, deriblant to personbiler av typene BMW og Chrysler, en motorsykkel, tolv billedreproduksjoner, dykkerutstyr, tv-er, datautstyr og altså en myntsamling.

Inntektene fra narkosalget skal ha kommet opp i hele 2,9 millioner kroner.

Det var en analyse av familiens pengebruk som ledet politiet til å tro at de to har kjøpt og solgt opptil ni kilo amfetamin. Flere personer har også innrømmet å ha kjøpt større mengder amfetamin av 22-åringen.

Saken ble rullet opp da sønnen ble stoppet av politiet i mai i fjor. I bilen og hjemme hos ham ble det funnet flere poser amfetamin, og 105.000 kroner i kontanter.

Avlytting og spaning

Politiet startet med telefonavlytting og spaning for å finne ut hvem 22-åringen handlet med. De mener en av leverandørene var hans egen far. En av samtalene skal ha avdekket at faren plasserte 420.000 kroner i kontanter hos en venninne, der politiet senere fant dem.

Da spanerne slo til mot familien i september i fjor, skal faren ha kjørt rett mot en av politifolkene som kom for å pågripe ham. I stor fart skal han ha kjørt av gårde slik at fotgjengere måtte hoppe unna. Først noen uker senere lyktes det politiet å få tak i 48-åringen. Han erkjenner kun befatning med 900 gram amfetamin.

Husket lite

Sønnen har erkjent å ha anskaffet opptil 1,1 kilo som han solgte videre til venner og kjente. Men da han skulle forklare seg for retten i går, hadde både dommer og aktor store problemer med å få svar på spørsmålene sine.

22-åringen hadde vanskelig for å oppfatte og forstå det som ble sagt, og brukte lang tid selv på enkle spørsmål. Han gjentok også til stadighet at han ikke husket.

— Jeg har sittet så lenge inne at jeg knapt husker hva jeg heter til etternavn, sa han.

22-åringens opptreden var så påfallende at retten - midt under aktors eksaminasjon - besluttet at mannen skal undersøkes med tanke på om han er strafferettslig tilregnelig. I dag fremstilles han for lege før rettssaken fortsetter.

Ikke fornøyd

Aktor, statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen, var ikke særlig fornøyd med å bli avbrutt midt i spørsmålsrekken.

— Dette er nokså merkelig saksforberedelse. Han har sittet ett år i varetekt, og dette burde vært avklart for lenge siden, sa han.

22-åringens forsvarer, advokat Ann Turid Bugge, sier hun ikke fikk tilsendt resultatene av klientens helseundersøkelser før fredag.

— Etter å ha hørt ham i retten har jeg blitt i tvil om han er strafferettslig tilregnelig, sier Bugge.

Sønnen nekter å si hvem som leverte ham stoffet.

— Jeg vil ikke si noe fordi jeg er redd for represalier. Jeg har tenkt å fullføre utdannelsen i fengselet, og vil ikke ha noe på meg når jeg kommer ut, sa han.