Datatilsynet har foretatt en uanmeldt kontroll av kameraovervåking i butikker og virksomheter i området rundt Torgallmenningen og Strandgaten.

– Vi fant flere kameraer som ikke er registrert. De regnes da som ulovlige, sier overingeniør ved Datatilsynet, Frank Eriksen.

Resultatet av kontrollen viste ifølge tilsynet en overvåkingsprosenten på 36,9 prosent.

– Det er vesentlig høyere grad av overvåking i Bergen sammenlignet med andre storbyer vi har undersøkt. Vi hadde ikke forventet at tallet skulle være fullt så høyt, sier Eriksen.

– Mister friheten

Av de kontrollerte butikkene var det 83 prosent som hadde syndet mot reglene for overvåking.

En gjennomgående feil er at kameraene ikke er skikkelig merket og at de ikke er meldt inn til Datatilsynet. Det skal stå tydelig skilt om at området er kameraovervåket og hvem som er ansvarlig for overvåkingen.

– Folk tenker ikke så mye over det og har en naiv holdning til overvåking. Det er nesten umulig å handle i dag uten å bli overvåket, sier Frank Eriksen.

Sammenlignet med Kristiansand er det femti prosent mer overvåking i Bergen sentrum, viser Datatilsynets foreløpige undersøkelser.

– Vi blir mer begrenset og mister friheten. Vi nærmer oss et overvåkingssamfunn der det er mulig å finne ut hva vi gjør til enhver tid, sier Eriksen.

Butikkene får nå beskjed om at de må ha alt i orden innen tre uker. Hvis ikke blir det bøter.

– Størrelsen på boten kan jeg ikke si noe om. Det vil være en skjønnsmessig vurdering, sier Eriksen.

– Eneste som hjelper

Jack & Jones på Torgallmenningen var en av butikkene som fikk skrape av Datatilsynet for ulovlig kameraovervåking.

– Vi kan ikke finne gyldig registrering av kameraet hos Jack & Jones, sier Eriksen.

– Vi har meldt fra om dette kameraet. Og nye klistrelapper skal vi få på plass i morgen, sier eier av butikken, Trond Grønhaug.

Han er ikke i tvil om at overvåkingen er nødvendig.

– Vi er veldig mye plaget av tyveri og trusler mot de ansatte. Kameraovervåkingen er det eneste som hjelper mot dette. Vi kan heller ikke la oss rundstjele av alt mulig pakk som reker rundt på Torgallmenningen, sier Grønhaug.

Hva synes du om overvåkingen i sentrum? Si din mening.

ANE ELISABETH BØRHAUG
ANE BØRHAUG