Det ble en sørgelig slutt på sommeren for Randi Lyngbø (47) og hennes to ansatte. Blomsterhandelen på Torget, Lyngbø Blomster, har ikke klart å bære de dyre leiekostnadene i den nye Mathallen, og vil ha sin aller siste åpningsdag på søndag. Etter 55 års sammenhengende drift.

Det opplyser daglig leder og deleier Randi Lyngbø i en pressemelding:

«Styret i Lyngbø Blomster AS har besluttet å avvikle driften på Fisketorget i Bergen. Dette skyldes at bedriften ikke har klart å nå de målene den satte seg når den gikk inn i den nye mathallen og slitt med å oppnå lønnsomhet. Bedriften er ikke konkurs, men vil prøve å avvikle driften i dialog med leverandører og kreditorer», skriver Lyngbø.

— Det skyldes rett og slett situasjonen på Torget. Situasjonen er fullstendig uholdbar for alle som driver her nede, og nå er vi tvunget til å legge ned, sier en gråtkvalt blomsterhandler, som har jobbet på Torget i 27 år.

Bitter på kommunen

Hun kommer med skarp kritikk mot kommunen, og mot måten de utviklet den nye Mathallen.

— Jeg er rett og slett bitter på kommunen. De har ikke tatt ansvar. Torghandlerne har tidligere hatt et krisemøte med kommunen og ba kommunen om å reagere. Men jeg har ikke hørt et ord fra noen i kommunen etter det.

Lyngbø sier at leiekostnadene ved å disponere lokalene i Mathallen er hovedårsaken til at de må legge ned, i tillegg til sviktende kundegrunnlag.

— Det er så vanvittig dyrt, og krever så mye ressurser at vi ikke klarer det lenger. Byens andre blomsterhandlere opererer med langt lavere leiekostnader.

Hun kritiserer kommunen for å overlate driften helt til driftsselskapet, som hun mener bare tenker på profitt.

— Driftsselskaper skal tjene penger, men torget handler om byens identitet og hjerte. De lokale kundene har blitt færre, rett og slett fordi bergenserne ikke liker bygget.

47-åringen, som tok over lederansvaret for tre år siden da faren døde, vet ikke hva hun skal drive med nå.

— Jeg har vært inne på tanken om å flytte, men livet mitt har vært her nede på torget. Hvis jeg ikke kan drive blomsterhandel her nede, kan jeg ikke gjøre det noen steder. Nå skal jeg sette meg ned og tenke, og ta meg en liten ferie.

I løpet av tiden BT besøkte blomsterhandelen kom det flere innom for å gi Lyngbø en klem. Blant dem leder for turistinformasjonen, Inger Balean, som har hatt hatt arbeidsplass på andre siden av gaten i 40 år.

— Randi og blomstene har vært en stor fargeklatt. Jeg kommer til å savne henne stort, sier Balean.

- Mathallen har skylden

Familiebedriften har solgt blomster på Fisketorget gjennom tre generasjoner og 55 år.

Den nye mathallen er hovedårsaken til at de nå legger ned, opplyser Lyngbø i pressemeldingen.

— I likhet med en del øvrige leietakere har Lyngbø Blomster AS opplevd at bla. leiebetingelsene ikke har vært slik man hadde forutsatt. Dette er den vesentligste årsak til at bedriften ikke kan drive videre.

Tidligere i år krevde Lyngbø også erstatning fra kommunen for tapt inntjening etter forsinkelse i åpningen av Mathallen.

Tre generasjoner

Randi Lyngbø er datter av Arne Lyngbø, og overtok driften da faren døde.

GENERASJONSBEDRIFT: Arne Lyngbø var et kjært innslag i bybildet for mange bergensere. Han døde i 2011.
Nielsen, Rune

— Det er med vemod og tungt hjerte at vi nå legger ned driften på Fisketorget og at jeg nå velger å slutte som torghandler. Tredje generasjons blomsterhandler, for øvrig også siste blomsterhandler, forlater Torget. Dessverre har det nye torget ikke blitt den markedsplassen vi håpet på og drømte om, og det er med stor skuffelse vi har konstatert at dette ikke går, sier Lyngbø-- Vi ønsker å takke alle våre fantastiske kunder for flere tiår med smil, latter og gode samtaler, legger hun til.

Siste salgsdag for blomsterhandleren blir søndag 24. august.