Nils Steinar Larsen ble i går dømt til 19 års fengsel i Gulating lagmannsrett, for drapet på Kay Ivar Sommerschild.

Sommerschilds fetter, Thorstein Hestenes, har fulgt saken i tingretten, og de to siste dagene i lagmannsretten. Han mener politiet har mye å lære av tragedien.

— Fritt frem

— Ordningen med besøksforbud fungerer ikke. Det viser seg at folk som bryter besøksforbudet toppen får en natt på glattcelle, og så er det fritt frem igjen. Slik det er i dag, er det umulig å stoppe dem. Det er skremmende, sier Hestenes.

Nils Steinar Larsen oppsøkte sin tidligere samboer, til tross for at han var ilagt besøksforbud. Han var bevæpnet med pistol og elektrosjokkvåpen. Sommerschild ble skutt da han forsøkte å gripe inn for å hjelpe kjærestens mor, som var Larsens eks-samboer.

Mens 25-åringen blødde i hjel, sto en politipatrulje utenfor og ventet i 32 minutter.

- Ubegripelig

— For meg er det ubegripelig at den patruljen ikke hadde tilgang til våpen. Det er skremmende at gjerningsmannen kan spasere forbi politibilen 50 meter unna, særlig når patruljen hadde fått beskjed om at han hadde forlatt åstedet. Vi vet ikke om Kay Ivar kunne vært reddet selv om de hadde hatt våpen, men da kunne de sikret åstedet med én gang slik at familien slapp å sitte i uvisshet i 32 minutter mens Kay Ivar var døende.

Hestenes understreker at situasjonen må ha vært svært frustrerende for politipatruljen på stedet.

— Det er ikke de enkelte politifolkenes som svikter, det er systemet. Politifolk på gaten har ikke de fullmaktene de trenger. Kay Ivar gjorde den jobben politiet burde gjort, han dro til leiligheten og konfronterte gjerningsmannen. Kay Ivar har gjort sitt, og måtte med bøte med livet. Nå er det opp til politikerne og byråkratene å ta noen grep. Første grep må være å innføre bevæpning og gjøre noe med besøksforbudet, sier Hestenes.

Bør politiet bære våpen? Si din mening.

DREPT: Kay Ivar Sommerschild (25).
PRIVAT