Onsdag ble den 32 år gamle litaueren varetektsfengslet i fire nye uker med brev— og besøksforbud. Han er siktet for innbrudd og drapet på 8 år gamle Monika Sviglinskaja på Sotra i 2011.

Ikledd mørk jakke og med hetten trukket over hodet, valgte han å avgi en kort forklaring da han møtte i dagens fengslingsmøte.

- Kan knekke en person

— Nå må politiet avslutte dette sirkuset og la meg få snakke med min familie. Politiet har ikke gjort jobben sin, og jeg må ta konsekvensene av det. Man trenger ikke være professor for å forstå at dette kan knekke en person og få han til å tilstå, sa mannen i Tingretten.

32-åringen har allerede sittet varetektsfengslet i åtte uker, og i gav i sin forklaring uttrykk for at situasjonen preger ham psykisk. Retten opphevet det generelle referatforbudet som gjelder for fengslingsmøter.

Samtidig som rettsmøtet gjennomførte Kripos en rekonstruksjon av 8-åringens dødsfall på Sotra. Dette er den andre rekonstruksjonen av hendelsen.

170 personer avhørt

Ifølge politiadvokat Asbjørn Onarheim, er det ingen avgjørende endringer i bevisførselen sammenlignet med for fire uker siden. Han vil ikke gi ytterligere kommentarer rundt DNA-sporene, som har vært det mest sentrale beviset for siktelsen så langt.

Til nå er totalt 170 personer avhørt i forbindelse med saken. Politiet jobber for tiden med å få på plass dokumentene som kreves for å kunne gjennomføre avhør i Litauen.

— Vi har som mål å gjennomføre avhørene i Litauen så fort som mulig etter nyttår. Det er snakk om et titalls personer som er i familie med, eller bekjente av siktede, sier Onarheim.

Jobber videre med elektroniske spor

Politiadvokaten forteller at etterforskningen fremdeles er på et tidkrevende stadium, og at arbeidet med å undersøke de tekniske bevisene i saken er noe av det som står i fokus.

Mor til avdøde Monika mottok i tiden etter dødsfallet flere trusler på e-post og telefon. Om disse kan knyttes opp mot siktede, er noe av det politiet prøver å avdekke.

— Det jobbes fremdeles med disse sporene, og det pågår samtidig etterforskning av internettbruk og bruk av kontoer, sier Onarheim.

Tidligere henlagt

8 år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død i sitt eget hjem på Sotra i november 2011.

Saken ble henlagt som selvmord, til tross for flere mistenkelige omstendigheter: Et knust vindu i ytterdøren, krydder som lå strødd utover kjøkken- og stuegulv, syv telefonoppringinger på fem minutter før mobiltelefonen sporløst forsvant, og en svært hard knute i beltet.

Obduksjonsrapporten åpnet imidlertid for at jenten kan ha blitt drept, og i vår ble saken gjenåpnet.

  1. oktober i år ble Monikas mors tidligere samboer pågrepet og siktet. Delvis DNA-treff knytter ham til åstedet, og Bergen tingrett mener det er skjellig grunn til mistanke mot 32-åringen.