— Nå har denne bygningen forfalt i årevis, etter at brannvesenet flyttet ut. Det er på tide at noen gjør noe med bygget, i stedet for bare å utrede fremtidige løsninger, sier Tor Hjelmeland, styremedlem i Bergen brannhistoriske stiftelse.

Det var like etter fredagens oppvisning av historiske brannbiler på Bryggen, at deler av takpussen løsnet i garasjen til den gamle brannstasjonen fra 1880-årene.— Vi satt heldigvis på utsiden. Det bare smalt, og så raste biter av taket utover plassen, forteller Hjelmeland.

Da bt.no snakket med ham fredag kveld, hadde han ikke oversikt om det var skader på veteranbilene.

- Veldig shabby

Det er Bergen kommune som eier den gamle brannstasjonen i Christies gate. Etter at Bergen Brannvesen fikk ny hovedbrannstasjon på Nygårdstangen i 2007, har entusiastene i Bergen brannhistoriske stiftelse fått bruke lokalene til samlingen sin.

Men ingen har tatt ansvar for vedlikehold av stasjonen.

— Vi har forsøkt å gjøre litt på dugnad, men nå begynner bygget å bli veldig shabby. Soppen står ut av veggene her. Nå må vi kunne få en dato for når kommunen har tenkt å gå inn med tiltak, ikke bare nye utredninger om fremtidig bruk av bygget, sier Hjelmeland.

Utrede, avklare, tenke...

Skjebnen til den gamle brannstasjonen og resten av rådhuskvartalet er nemlig fortsatt uviss. For noen år siden ville byrådet selge unna bygningene, men måtte gå tilbake på det etter sterke reaksjoner. Riksantikvaren har også varslet at bygningene kan bli fredet.

Kvartalet innbefatter det gamle fengselet, Hagerupsgården, Gamle Tinghus samt den gamle hovedbrannstasjonen. Så sent som 26. juni besluttet byrådet at en ny utredning om fremtidig bruk av arealene skulle lages.

"Det er nødvendig å avklare hvordan bygningsmassen kan aktiviseres, slik at arealressursene i byggene i større grad kan komme til nytte.Med aktive bruksformål vil grunnlaget for vern og vedlikehold bli bedret, samtidig som de kulturhistoriske verdiene ville kunne bli tilgjengelige for byens befolkning" heter det i byrådsvedtaket.

Taket i den gamle hovedbrannstasjonen i Christies gate begynte plutselig å rase.
HELGE SKODVIN