På Fanahammeren jobber Gjert Dahl og Tolv Tvinnereim med å sikre båtene sine. Den ene har slitt seg tre ganger, og røsket festet av bryggen.

— Vi har aldri sett maken til uvær her, sier havnesjef Gunnar Haavik.

Orkan

Ekstremværet Nina kommer inn over Vestlandet med orkanstyrke lørdag, og har allerede rukket å gjøre skade på hus og utstyr. Vervarslinga melder imidlertid at vinden fortsatt skal tilta. Verst blir det mellom klokken 15 og 18 lørdag ettermiddag.

På Bønes har Ole Irgens, kommunikasjonssjef for Tryg, akkurat sikret terrassemøblene og gått inspeksjonsrunde i hagen. Han oppfordrer alle andre til gjøre det samme før det er for sent.

— Altanmøbler, trampoliner, utegriller, skibokser. Alt som kan blåse av gårde og som står usikret må man få unna. Det er bedre å flytte en ting for mye, sier Irgens.

Flygende trampoliner

Også Bergen brannvesen har blitt nedringt av publikum som melder ifra om alt fra takstein som blåses av taket, stillas som truer med å rase ned og trampoliner som flyr avgårde.

— Vi har fått flere meldinger om store trampoliner som har blitt tatt av vinden, både i Bergen og Os. Man skulle tro folk var forberedt på at stormen kom og derfor sikret trampolinene sine i forkant, men slik er det altså ikke, sier vaktkommandør Arne Rikstad.

Han oppfordrer folk til å fremdeles sikre trampolinene sine der ekstremværet ennå ikke har kommet for full styrke.

— Det er fremdeles tid, for det er fremdeles mange timer til stormen er over. Men folk må være forsiktige, understreker han.

Frykter brann

Vakthavende sjef hos brannvesenet, Kenneth Baustad, oppfordrer også folk til å holde seg innendørs. Han forteller at alle innsatslederne i nødetatene har hatt møte for å koordinere og forberede seg på ekstremværet.

— Vi har økt bemanningen både på sentralen og i styrken gjennom helgen, så vi er godt forberedt. Om vi får melding om brann, rykker vi ut med større styrke enn før, sier han.

— Det er selvfølgelig en brann vi frykter, i denne vinden. Det håper vi ikke skjer, sier Baustad.

Sjekk båthavnen

Der man kan er det viktig å sjekke at avløp er åpne, slik at eventuelle vannmengder blir ledet bort fra hus, oppfordrer Tryg-kommunikasjonssjefen.

— De som har båter bør også dra dit og se at de ligger godt fortøyd og ligger trygt for vind og bølger, sier Irgens.

Minimer skaden

Hvis man får en skade som følge av uværet i dag, er det viktig å prøve å sette i gang skademinimerende tiltak.

— Blåser et vindu opp og det regner inn, må man prøve å finne en midlertidig løsning. Det samme om det kommer mye vann inn mot huset. Ikke sitt med nevene i fanget og se på at det skjer. Men man må samtidig hele tiden tenke på sin personlige sikkerhet, og gjøre en avveining. Ofte oppdager man skade når det stormer som verst, sier Irgens.

Man kan også ringe forsikringsselskapet sitt for å få hjelp til skadebegrensing og reparasjon.

SIKRING: Ricky Falck og Roy Martin Karlsen i Fana kajakklubb jobber med å sikre utstyr for vinden.
Fred Ivar Utsi Klemetsen