På to helger er 53 personer anmeldt i Bergen sentrum. Ingen av dem er gjengangere. Overtredelsene gjelder i hovedsak drikking og urinering på offentlig sted.

— Det er ganske mye. Det er nesten som å fiske i et oppdrettsanlegg. Nå må folk oppføre seg dersom de skal ha penger igjen til julegaver, sier ordenssjef i Bergen Sentrum politistasjon, Bengt Angeltvedt.

Dyre overtredelser

Det som virker som en god idé der og da, kan svi godt dagen derpå.

Å urinere på offentlig sted koster deg nemlig 4000 kroner. Tar du med deg alkoholen ut, er prislappen 2500. For dem som drar den enda litt lenger er boten for ordensforstyrrelse på 10.000 kroner.

— Jeg vet ikke hva julebudsjettet til folk er, jeg. Men det kan jo hende at noen blir skuffet fordi de ikke får julegave i år. Det er helt unødvendig av folk å holde på sånn. Jo fullere man blir, jo lettere oppstår uønsket atferd, sier Angeltvedt.

Tror du at du er trygg når du tisser bak en busk eller tar en slurk av ølen du tok med fra vorspielet så lenge du ikke ser en uniform? Da tar du feil. Det er nemlig mange politi i sivilt ute for å passe på i disse dager. I to helger har det vært tilleggsmannskaper ute i sentrum. Slik vil det være frem til jul.

— Hensikten er jo å få julebordsesongen trygt i havn i år også. De vi har hatt ute utenom ordinær bemanning har utelukkende jobbet sivilt, sier ordenssjefen.

— Hvorfor?

Politiet gjør sitt for å gjøre en god jobb tidlig på kvelden. Målet er å forhindre at det oppstår så mye bråk utover natten. De har en god dialog med kommunen og utestedene.
EIRIK BREKKE

— En ting er at man ikke gjør gale ting når man ser synlig politi, men man skal ikke gjøre gale ting når man ikke ser politiet heller. Hovedmålet er jo å redusere graden av rus hos folk. Litt barnehagementalitet må vi dessverre ha.

Julebordsesong = ingen kjedelige dager på jobb for politiet

Politiet er rundt i sentrum, de er på bybanen, busser og holdeplasser.

— Vi skal ikke være festbrems, men vi ønsker at det skal gå sømmelig for seg. Erfaringsmessig er det en del som fortsetter vorspielet helt frem til byn. Når de kommer frem går de gjerne og tisser i nærmeste busk.

Angeltvedt påpeker at det er mulig å gå ut og kose seg uten å være overstadig beruset.

- Hvordan er det å være politi i julebordsesongen?

— Det er ikke kjedelige dager på jobb, for å si det sånn. Man må smøre seg med en stor grad av tålmodighet, og det går i ett fra vi starter på jobb til vi er ferdig.

- De fleste er menn

Politiet gjør sitt for å gjøre en god jobb tidlig på kvelden. Målet er å forhindre at det oppstår så mye bråk utover natten. De har en god dialog med kommunen og utestedene.

— Ordensvaktene og vekterne gjør en god jobb med å sile folk. Dette er ikke noe vi i politiet klarer alene. Det er viktig å forhindre at situasjoner kan eskalere. Drikking og tissing på offentlig sted kan være en forløper. Gjør man dette er man allerede i en tilstand der man ikke har så god vurderingsevne.

De har også en stor utfordring når folk skal hjem igjen.

— Jo fullere du er, jo mindre tolerant er du. Det har vi fått erfare veldig godt. Et lite dunk i siden i en taxikø, et skjevt ord – så smeller det.

Angeltvedt har ikke den nøyaktige kjønnsfordelingen over anmeldelsene de to siste helgene tilgjengelig. Et kjønn er likevel helt tydelig overrepresentert.

— Det er vel ingen bombe at de fleste av disse er menn. Ikke spør meg hvorfor, sier han.

Nå håper han at folk som blir bøtelagt kan dele historiene sine på sosiale medier. At de kan skrive at de ble et visst antall tusen kroner fattigere, og at det ikke var noe gøy.

— Så kan flere få se hvor dumt og unødvendig det faktisk er.